Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Týden ve světě

Krátký přehled zahraničních událostí.

USA – Izrael

Ministr zahraničí Christopher při turné po Blízkém východě blahopřál Izraeli a OOP k průlomu v jednáních o rozšíření palestinské autonomie, kterého krátce předtím dosáhli izraelský ministr zahraničí Šimon Peres a palestinský předák Jásir Arafát v Gaze. Peres a Arafát se shodli na urychlení stagnujících izraelsko-palestinských rozhovorů, aby dohoda o odsunu izraelské armády a palestinských volbách byla uzavřena nejpozději do 1. července.

Slovensko

Na 5 000 Bratislavanů přišlo do centra vyjádřit nesouhlas se stažením populárních satirických pořadů z televizní obrazovky a demonstrovat za svobodu slova. „Stop válcování demokracie,“ hlásal velký transparent v davu. Demonstrace proti ovládnutí televize vládní koalicí se účastnil Milan Markovič i další populární herci z pořadů Halušky (obdoba Gumáků) a Apropo TV (parodie Televizních novin), na jejichž podporu shromáždil petiční výbor více než 116 000 podpisů.

Pákistán

Pákistán rozhodně odmítl veřejně vyslovenou poznámku ruského poslance Vladimíra Žirinovského, že „Indie by měla anektovat Bangladéš a Pákistán“. Mluvčí ministerstva zahraničí to označil za agresi vůči Pákistánu a dalším nezávislým státům. Proti tomuto výroku se již ostře ohradil Bangladéš. Svůj protest tlumočila jeho vláda ruskému velvyslanci v Dháce, který vyslovil nad stanoviskem poslance politování. Když se to Žirinovskij ještě v Dillí dozvěděl, řekl, že ruský…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].