0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Zahraničí12. 3. 19953 minuty

Týden ve světě

Krátký přehled zahraničních událostí.

USA – Izrael

Ministr zahraničí Christopher při turné po Blízkém východě blahopřál Izraeli a OOP k průlomu v jednáních o rozšíření palestinské autonomie, kterého krátce předtím dosáhli izraelský ministr zahraničí Šimon Peres a palestinský předák Jásir Arafát v Gaze. Peres a Arafát se shodli na urychlení stagnujících izraelsko-palestinských rozhovorů, aby dohoda o odsunu izraelské armády a palestinských volbách byla uzavřena nejpozději do 1. července.

Slovensko

Na 5 000 Bratislavanů přišlo do centra vyjádřit nesouhlas se stažením populárních satirických pořadů z televizní obrazovky a demonstrovat za svobodu slova. „Stop válcování demokracie,“ hlásal velký transparent v davu. Demonstrace proti ovládnutí televize vládní koalicí se účastnil Milan Markovič i další populární herci z pořadů Halušky (obdoba Gumáků) a Apropo TV (parodie Televizních novin), na jejichž podporu shromáždil petiční výbor více než 116 000 podpisů.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Pákistán

Pákistán rozhodně odmítl veřejně vyslovenou poznámku ruského poslance Vladimíra Žirinovského, že „Indie by měla anektovat Bangladéš a Pákistán“. Mluvčí ministerstva zahraničí to označil za agresi vůči Pákistánu a dalším nezávislým státům. Proti tomuto výroku se již ostře ohradil Bangladéš. Svůj protest tlumočila jeho vláda ruskému velvyslanci v Dháce, který vyslovil nad stanoviskem poslance politování. Když se to Žirinovskij ještě v Dillí dozvěděl, řekl, že ruský…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc