Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Týden ve světě

Krátký přehled zahraničních událostí.

Německo

Burzovní makléř Nick Leeson, který svými finančními operacemi v Singapuru způsobil minulý týden pád britské banky Baring Brothers, byl zadržen na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem. Přiletěl z Dálného východu a chtěl pokračovat v cestě do Londýna. Policie čeká na doručení mezinárodního zatykače ze Singapuru.

Francie – Korea

Francie si přeje posílení úlohy Jižní Koreje na mezinárodní scéně, a proto podporuje její snahu stát se nestálým členem Rady bezpečnosti OSN. Francie je také pro užší hospodářskou spolupráci mezi Evropskou unií a Korejskou republikou. Prohlásil to v noci na pátek prezident Mitterrand po setkání se svým jihokorejským protějškem Kim Jong-samem, který v Paříži zahájil své evropské turné a vyjádřil naději, že pomůže vybudovat nové vztahy mezi Evropou a asijsko-tichomořským regionem.

Velká Británie

Vláda Johna Majora zvítězila v Dolní sněmovně těsnou většinou v hlasování o vztahu země k Evropské unii. Pokud by byla vláda prohrála, následovalo by hlasování o důvěře a případně i vypsání předčasných parlamentních voleb.

Rusko

Dílem profesionálních zabijáků je vražda Vladimira Lisťjeva, populárního žurnalisty a výkonného ředitele největší ruské TV společnosti Ostankino. Dva výstřely do hrudi a do zátylku u výtahu domu v centru Moskvy zřejmě ještě rozhýbou události v zemi, z nichž nejvyšší činitelé zatím vytloukají hlavně politický kapitál pro sebe. Jelcin okamžitě odvolal…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].