Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Máme tady všechno, i bazén s diskotékou

Máme tady všechno, i bazén s diskotékou

Panelová sídliště kolem českých měst jsou zatím ponechána svému osudu. Jejich aktivnější obyvatelé se ještě snaží zachraňovat, co se dá, ale pomoc zvenčí je většinou mizivá. Pražský magistrát dokonce lidem na Jižním Městě nadělil zvláštní dárek: projekt dálnice, kterou by jim pod okny jezdilo deset tisíc nákladních aut denně.

Nejlepší přístup k panelákům mají cikáni. V Chanově ukázali, jak s nimi zatočit, říká člen pražské obce architektů a radikální odpůrce tzv. sídlištní výstavby Martin Rajniš. Problém podle něj není ani tak v tom, že sídliště je šedivé a ošklivé, jako spíš v tom, že ho lidé berou jako zcela nepřirozené prostředí k životu. „S městem je to stejné jako s přírodou. Když se ztratí různorodost, je to ekologická katastrofa,“ říká M.Rajniš. Proto je prý třeba pustit z hlavy sny o „humanizaci“ panelákových sídlišť a spíš se soustředit na ryze technický problém: jak je co nejrychleji zbourat. Vývoj na západ od našich hranic totiž dokázal, že se tomu stejně nevyhneme. V západní Evropě se sídliště - přes veškerou snahu udržet v nich život na snesitelné úrovni - změnila na beznadějné, kriminalitou prolezlé slumy nejnižších sociálních vrstev. Ze snu o „racionálním bydlení“ se nakonec stala jen velká zakázka pro demoliční firmy.

Člověk si zvykne

Mezi evropskými (a nepočítáme-li ruské metropole, tak i světovými) velkoměsty má Praha jeden neslavný primát: 40 procent rodin tady žije v panelových…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 18 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].