Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Máme společné, ale řešitelné problémy

Někteří českoslovenští politici zastávají názor, že pro nás by byla lepší individuální cesta než spolupráce visegrádských států. Jak se na tento problém dívá maďarská diplomacie?

Někteří českoslovenští politici zastávají názor, že pro nás by byla lepší individuální cesta než spolupráce visegrádských států. Jak se na tento problém dívá maďarská diplomacie?

Někdy můžeme jít spolu, ale některé případy samozřejmě nevyžadují společné úsilí. Důležité je, aby tyto tři státy shromáždily a využily všechny zkušenosti, které individuálně získaly v průběhu společné cesty. Jako příklad mohu uvést země Beneluxu. Tato spolupráce fungovala tak dobře, že vytvořila základy pro západoevropskou integraci. Máme příležitost se učit. Ale nejenom my: shrnutí zkušeností těchto zemí je důležité i pro pobaltské republiky, které mají společné zájmy, ale jejich vzájemná spolupráce je mnohem horší než mezi státy visegrádské trojky.

Význam naší spolupráce dokládá i skutečnost, že na jednání ve Washingtonu, která se týkala organizování pomoci zemím bývalého Sovětského svazu, bylo společné vystoupení Československa, Polska a Maďarska - zvlášť ze strany USA - mimořádně vřele vítané. Taková koordinace pomůže uskutečnit trojúhelníkový obchod: Západ vyveze do SNS naše zboží. Bohužel, nejsme v takové situaci, abychom mohli na delší dobu úvěrovat bývalé svazové republiky. Navíc tyto země dluží jenom Maďarsku na dvě miliardy dolarů.

Jsou ovšem oblasti, kde vzájemná spolupráce spočívá nanejvýš v sympatiích, s nimiž se díváme na úsilí jednotlivých států. Je jasné, že Maďarsko nemůže mluvit do toho, jak má Československo vyřešit své problémy, mám na mysli potíže…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 16 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].