0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Zahraničí6. 12. 19927 minut

Zločiny nesmějí být zapomenuty

Zločiny nesmějí být zapomenuty

říká rok po pádu Vukovaru jeho obránce MILE DEDAKOVIČ

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Někdejší organizátor obrany Vukovaru podplukovník MILE DEDAKOVIČ, zvaný Jestřáb, je dnes v Chorvatsku z oficiální strany zcela přehlížen. Pro veřejnost i mnoho příslušníků armády však zůstává autoritou a jedním z hrdinů. Brzy po pádu Vukovaru byl obviněn ze zpronevěry astronomické částky německých marek, určených vládou na obranu města, což mělo být jednou z příčin porážky (viz Respekt 7/92), a z podpory terorismu, což souvisí s jednotkami HOS, jejichž vznik se pojí s obranou Vukovaru. Jméno Dedakovič se obvykle spojuje i s krajně pravicovou Chorvatskou stranou práva, jejíž představitelé jsou nyní obžalováni z podpory terorismu spolu s ním, ale není to zcela přesné. Jestřáb je člověk, který vždy a za všech okolností kráčí vlastní cestou.

V jakém stavu je soudní jednání s vámi?První obžaloba, že jsem zcizil peníze, se táhne už řadu měsíců. Co se týče druhé, tedy že jsem terorista, to je obvinění, které bylo proti mně vzneseno už loni v listopadu a tehdy také zamítnuto. Mne osobně tyto záležitosti nijak netíží, svědomí mám čisté a dobré spaní mi to rozhodně nekazí. I můj obhájce se diví, že vše beru tak klidně.

Politická kariéra mne nezajímá

Dva vaši někdejší protivníci - Goran Hadžič a Života Panič - získali vysoké funkce. Hadžič je prezidentem tzv. Krajiny, Panič náčelníkem generálního štábu Jugoslávské armády (JA). Proč je vaše postavení na…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc