Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Zločiny nesmějí být zapomenuty

Zločiny nesmějí být zapomenuty

říká rok po pádu Vukovaru jeho obránce MILE DEDAKOVIČ

Někdejší organizátor obrany Vukovaru podplukovník MILE DEDAKOVIČ, zvaný Jestřáb, je dnes v Chorvatsku z oficiální strany zcela přehlížen. Pro veřejnost i mnoho příslušníků armády však zůstává autoritou a jedním z hrdinů. Brzy po pádu Vukovaru byl obviněn ze zpronevěry astronomické částky německých marek, určených vládou na obranu města, což mělo být jednou z příčin porážky (viz Respekt 7/92), a z podpory terorismu, což souvisí s jednotkami HOS, jejichž vznik se pojí s obranou Vukovaru. Jméno Dedakovič se obvykle spojuje i s krajně pravicovou Chorvatskou stranou práva, jejíž představitelé jsou nyní obžalováni z podpory terorismu spolu s ním, ale není to zcela přesné. Jestřáb je člověk, který vždy a za všech okolností kráčí vlastní cestou.

V jakém stavu je soudní jednání s vámi?První obžaloba, že jsem zcizil peníze, se táhne už řadu měsíců. Co se týče druhé, tedy že jsem terorista, to je obvinění, které bylo proti mně vzneseno už loni v listopadu a tehdy také zamítnuto. Mne osobně tyto záležitosti nijak netíží, svědomí mám čisté a dobré spaní mi to rozhodně nekazí. I můj obhájce se diví, že vše beru tak klidně.

Politická kariéra mne nezajímá

Dva vaši někdejší protivníci - Goran Hadžič a Života Panič - získali vysoké funkce. Hadžič je prezidentem tzv. Krajiny, Panič náčelníkem generálního štábu Jugoslávské armády (JA). Proč je vaše postavení na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].