Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Maďarská spojka

V uplynulých týdnech rozvířila hladinu veřejného mínění v Maďarsku "podivná" aféra s nákupem zbraní, která propukla v Jugoslávii.

V uplynulých týdnech rozvířila hladinu veřejného mínění v Maďarsku „podivná“ aféra s nákupem zbraní, která propukla v Jugoslávii. Začátkem ledna začaly totiž probleskovat zprávy, podle nichž Maďarsko dodalo do Chorvatska zbraně, a to mj. s cílem i takto napomoci rozpadu Jugoslávie. Počáteční tvrzení se postupem času proměnila v obvinění, a právem, neboť příslušní činitelé maďarské vlády, jejichž povinností bylo celou záležitost co nejrychleji objasnit, vše popírali nebo se snažili zamlžit podstatu. Ministr zahraničních věcí Géza Jeszenszky v prohlášeních, poskytnutých různým sdělovacím prostředkům, vše popíral více než týden.

V tisku, který má v Maďarsku téměř opoziční charakter, se objevila četná varování, že tato záležitost není žádná legrace. A to ani z hlediska současné evropské situace, ani z hlediska historických paralel. Pachatelé atentátu na jugoslávského krále Alexandra I. v Marseille na podzim roku 1934 a příslušníci chorvatského ustašovského hnutí byli totiž za tímto účelem vycvičeni v Jankapusztě na území Maďarska. Následovala maďarská agrese vůči Jugoslávii z roku 1941 a dovršením této tragické řady byla neuvážená politika, kterou Maďarsko v čele s Mátyásem Rákosim vedlo - na přání Stalina - vůči Titově státu.

Koncem ledna představitelé Maďarů žijících v Jugoslávii v různých sdělovacích prostředcích vyjádřili obavy, že aféra se zbraněmi může pro více než půlmiliónovou maďarskou menšinu znamenat nebezpečí. Dostalo se jim odpovědi, že vláda nemá…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 25 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].