Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Omnipol beze změn

Článek Omnipol - černé divadlo (Respekt č.28) se zabýval vývozem zbraní i situací v tomto podezřelém podniku. Text sice vzbudil odezvu čtenářů, ale od kompetentních orgánů ani ze samotného Omnipolu jsme žádnou reakci nezaznamenali.

Článek Omnipol - černé divadlo (Respekt č.28) se zabýval vývozem zbraní i situací v tomto podezřelém podniku. Text sice vzbudil odezvu čtenářů, ale od kompetentních orgánů ani ze samotného Omnipolu jsme žádnou reakci nezaznamenali. Pokusme se tedy zrekapitulovat základní skutečnosti z minulého článku a srovnejme je se současným stavem.

Škatule se polekaly, ale nepohnuly

Po stránce řízení podniku zůstává vše při starém. Monopolní vývozce zbraní Omnipol je dosud řízen ministerstvem zahraničního obchodu (FMZO), ale na rozdíl od ostatních podniků zahraničního obchodu tzv. Hlavní technickou správou ministerstva (HTS). Podrobnosti o její minulosti i „krycím“ názvu najde zvídavý čtenář ve Frolíkově knize „Špión vypovídá“. Smysl tohoto způsobu řízení byl jednoduchý: Omnipol byl lépe řiditelný a kontrolovatelný jako přímá ministerská firma. Při jednáních se zahraničními firmami, které nebyly ze „spřátelených zemí“, bylo zase politicky vhodnější, aby Omnipol vystupoval jako nezávislá instituce. Generální ředitel HTS je zároveň prvním náměstkem ministra. Ještě donedávna jím byl Stanislav Fritzl. Před měsícem byl z funkce odvolán, ale stal se ředitelem nově zřízeného odboru ministerstva, který bude mít na starosti udělování licencí pro podnikání v zahraničním obchodu. Novým ředitelem HTS je ing.Stanislav Kožený, který do prosince loňského roku…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].