Často hledáte, jak…
Obálka vydání 5/1991
5/1991 • 28. 1. – 4. 2. 1991

1991/5

Zahraničí

Sever proti jihu

Silvija Šeparovič

Jugoslávské státoprávní problémy se zcela nelogicky vyostřují až po volbách do republikových parlamentů. Bylo to patrné již loni na jaře v "odpadlictví" Slovinska.

Jugoslávská armáda

Teodor Marjanovič

9.ledna přikázalo prezídium Jugoslávie (proti hlasům slovinského a chorvatského zástupce) všem "ilegálním ozbrojeným a polovojenským skupinám", aby do deseti dnů odevzdaly svou výzbroj jednotkám jugoslávské armády.

Čína

Olga Lomová

Jeden a půl roku uplynulo od krvavých událostí na náměstí Tchien-an-men a v Pekingu nenápadně začaly politické procesy s organizátory demokratického hnutí.

Kurdové a irácká opozice

Zbyněk Petráček

Prakticky neznámou veličinou v dnešní válce je vnitřní politická situace v Iráku a zejména postoj Kurdů, jejichž partyzánské oddíly představují významnou opoziční sílu.

„Stříleli bez výstrahy”

Dana Mazalová

Ve Vilniusu je relativní klid, na místech bojů hoří svíčky, lidé přinášejí květiny. Přesto fotografa polské Gazety Wyborczy nahánělo po nočním Vilniusu civilní auto.

Evakuace

Jakub Karfík

Speciál, který 23.ledna vypravilo federální ministerstvo zahraničí do Damašku, se na místě zdržel jednu hodinu a deset minut.

Aby svět o nás mluvil

Petr Janyška

Ve středu 23.ledna přijel do Prahy na dva dny pracovník Informačního střediska litevské vlády. Poskytl nám rozhovor, nechce však být jmenován, nechce, abychom zveřejnili jeho fotografii. Bojí se, že by už nemohl podruhé vycestovat, že by byl sovětskými úřady perzekuován. Po několika letech glasnosti se stále bojí.

Washington

Vladimír Mlynář

První vlna zájmu pomalu opadá, zprávy z fronty přerušují všudypřítomné reklamy. Američané si zvykají na skutečnost, že kdesi na druhém konci světa jejich armáda bojuje s fanatiky Saddáma Husajna.

Londýn

Benjamin Kuras

Druhý týden války přinesl hezkou řádku překvapení, a ne všechna byla příjemná. Příjemným překvapením je, že po nějakých deseti tisících náletech bylo sestřeleno nebývale málo spojeneckých letounů.

Jeruzalém

Tomáš Kulka

Izraelský televizní tým představil pána, který se klidně procházel se svým jezevčíkem po noční telavivské ulici v době vyhlášení protiraketového poplachu.

Riga

Dana Mazalová

Ve středu 16. ledna ostřelovala jednotka zvláštního určení OMON autobusovou linku v Rize. Autobus stačil před střelami uniknout a cestující, mezi nimiž byly i děti, zachránit.

Paříž

Zdeněk Vašíček

Jestliže vyšli do pařížských ulic společně pacifisté a skinové, stařičtí pétainovci a gaullisté, anarchisté a ultrapravičáci, islámští fundamentalisté a radikální katolíci, zelení a hnědí, antirasisté a antisemité, budiž.

Irsko mlhou zahalené

Benjamin Kuras

Kromě toho, že odtamtud pocházejí zakuklení pistolníci, kteří byli váženými odběrateli semtexu, se toho o Irsku moc neví.