Často hledáte, jak…
Obálka vydání 6/1991
6/1991 • 4.–11. 2. 1991

1991/6

Zahraničí

SSSR v koncích

Jana Klusáková

JELENA BONNEROVÁ, vdova po Andreji Sacharovovi a dnes nejznámější sovětská disidentka, navštívila koncem letošního ledna Prahu. Na závěr třídenního pobytu poskytla Respektu rozhovor

Proč se muselo do války

Benjamin Kuras

Saddámova okupace Kuvajtu je politicky i vojensky téměř přesnou kopií Hitlerovy okupace Čech a Moravy, za něž se svět nechtěl prát.

Rumunsko

Jaromír Plíšek

Na základě výzvy k podpoře studentů a dělníků, stávkujících v rumunské Timisoaře za změnu politického a hospodářského vedení země (Respekt 1,2/91), vypravilo Koordinační centrum Občanského fóra do Timisoary dvě dodávková auta s trvanlivými potravinami a vitamíny, zakoupenými z loňských sbírek na pomoc Rumunsku.

Lotyšsko

Zbyněk Petráček

Po krvavé noci z 19. na 20.leden se situace v Lotyšsku "normalizuje". Dosud však přetrvává nejistota jak v některých bodech samotného brutálního zásahu, tak i ve výhledu do budoucna.

Říkají nám okupanti

Dana Mazalová

Estonsko přijalo Deklaraci o suverenitě jako vůbec první "svazová socialistická" republika už 16.11.1988. Vyhlásilo v ní nadřazenost estonských zákonů nad svazovými a navrhlo, že "další status republiky v rámci SSSR musí být určen svazovou smlouvou."

Jugoslávie

Teodor Marjanovič

V pátek 25.ledna večer proběhl na všech jugoslávských obrazovkách (s výjimkou Chorvatska) vojenský špionážní film o chorvatských ministrech obrany a vnitra a několika dalších účastnících údajného ilegálního pašování zbraní, ozbrojování členů vládnoucí Chorvatské demokratické pospolitosti (HDZ) a především připravovaných teroristických akcích proti jugoslávské armádě.

Týden třetí

Benjamin Kuras

Válka udělala velké politické osobnosti ze tří politiků, kteří ještě před několika měsíci ve veřejných projevech vypadali trochu jako školáci, jimž paní ředitelka radila, co mají říkat.