Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Směr Západ III. Invaze

Maďarsko je jediným státem ve východním bloku, kde problém uprchlíků (v roce 1988 jich bylo zaregistrováno 34 tisíc) existuje už léta. Jelikož tito lidé přišli většinou z Rumunska a jsou maďarské národnosti, solidarita a pochopení ze strany obyvatelstva je značná.

Maďarsko je jediným státem ve východním bloku, kde problém uprchlíků (v roce 1988 jich bylo zaregistrováno 34 tisíc) existuje už léta. Jelikož tito lidé přišli většinou z Rumunska a jsou maďarské národnosti, solidarita a pochopení ze strany obyvatelstva je značná. Letos však do Maďarska pravděpodobně přijedou jiní návštěvníci - ze Sovětského svazu, a nikoliv na pozvání.

Invaze sovětských občanů do sousedních států nezačne v lednu, jak mnozí předpokládali, protože podle neoficiálních informací bude sovětský parlament projednávat návrh zákona o volném vycestování ze země až v červenci 1991. Podle slov místopředsedy zahraničního výboru maďarského parlamentu Györgye Csótiho je předpokládaný počet několika miliónů uprchlíků přehnaný. Během příštího roku vydají sovětské úřady jen asi 2 milióny pasů (důvodem je mimochodem nedostatek papíru). Cestování ztíží i to, že v zemi je málo osobních automobilů, a také zvýšení tarifů za železniční a leteckou dopravu. Například jízdenka na vlak z Budapešti do Moskvy stála před měsícem 1.800 forintů, nyní je už za 22 tisíc, o letenkách nemluvě. A zajištění jízdenky do zahraničí trvá v SSSR několik měsíců.

Maďarská strana se zatím snaží považovat tyto návštěvníky za turisty, nikoli uprchlíky. Problém s jejich počtem by nastal jen v případě, že by se situace vyostřila a bylo by třeba přikročit k nějakému omezení. Výhodná se zdá být rakouská praxe tzv. feed-backu, kdy konzulát v Moskvě napřed vydá jen omezený počet víz (denně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].