Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Aféra Pithart versus Moldan

Ministr pro životní prostředí v české vládě Bedřich Moldan byl 20.prosince 1990 povolán k premiérovi české vlády Petru Pithartovi, který mu sdělil, že by měl okamžitě podat demisi, protože se objevily nové skutečnosti o jeho spolupráci s StB.

Ministr pro životní prostředí v české vládě Bedřich Moldan byl 20.prosince 1990 povolán k premiérovi české vlády Petru Pithartovi, který mu sdělil, že by měl okamžitě podat demisi, protože se objevily nové skutečnosti o jeho spolupráci s StB. Když ministr posléze odmítl demisi podepsat, byl poslán na nucenou dovolenou, dokud se případ neprošetří.

Případ Bedřicha Moldana má nejméně tři závažné a relativně samostatné roviny. První je rovina osobní cti. Když premiér Pithart - dávný přítel, jemuž Moldan stoprocentně důvěřoval - vyzval svého ministra k podání demise, seděl s nimi beze slova u stolu ministr vnitra ČR Tomáš Sokol. Pouhá přítomnost ministra vnitra jako osoby v této souvislosti nejvíce kompetentní budila dojem, že to byl on, kdo premiérovi informaci sdělil a kdo za ni ručí. Jak se později ukázalo, bylo tomu jinak: ministr Sokol se o obvinění dozvěděl z úst premiéra pouze o několik minut dříve než sám ministr Moldan.

Podle ministra Moldana to byl nejprve premiér, kdo při rozhovoru pronesl větu o tom, že u ústavního činitele stačí pouhé podezření: Moldan si vysloužil tvrzení, že tuto větu řekl sám - přitakal na ni totiž její obměnou, že pro ústavního činitele neplatí presumpce neviny. Byl postaven před následující alternativu: buď odvolání pro ztrátu důvěry, které bude spojeno s velkou ostudou pro všechny zúčastněné, nebo demise ze zdravotních důvodů. Po jistém váhání by už byl podepsal, ale nedovolila mu to právě jeho osobní čest. Nemohl přijmout…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].