Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Týden v ČNR

Týdenní přehled dění v ČNR.

I když měl poslední pracovní týden vlastně jen čtyři dny, zasedaly výbory České národní rady, aby se stačily vyjádřit k návrhům zákonů a také zprávě o stavu a úkolech české justice. Aktuální situací v Jugoslávii se zabýval zahraniční výbor ČNR a zaujal k ní v úterý 2.června na své schůzi stanovisko. Jeho text zaslal na vědomí federálnímu ministerstvu zahraničních věcí, zahraničnímu výboru FS, Slovenské národní radě a české vládě.

Ve stanovisku se uvádí: "Zahraniční výbor ČNR je krajně znepokojen skutečností, že v řešení vnitropolitického problému Jugoslávie je použito armády proti obyvatelům vlastního státu; jakékoli prodlužování vojenských akcí může jen zhoršovat vyhlídky na evropsky civilizované a demokratické řešení konfliktu, jehož jádrem je pokus dvou jugoslávských národů o uplatnění obecně uznávaného práva na sebeurčení národů. Vyzýváme proto naše federální orgány, aby se na mezinárodních fórech co nejdůrazněji zasadily o dodržování devadesátidenního moratoria na realizaci osamostatnění, k němuž se zavázaly Slovinsko a Chorvatsko, o bezpodmínečné okamžité stažení jugoslávské armády do kasáren a o využití příměří k řešení, jaké odpovídá budoucnosti Evropy.

Poslanec Jan Kasal apeloval na nutnou přítomnost poslanců na schůzích pléna. Z tiskové konference ale také vyplynulo, že za nynější VI.volební období schválila ČNR 40 zákonů a 13 novel, i to, že se v ČNR připravuje zákon o kontrolním úřadě nezávislém na státě. Návrh by měl být hotový patrně v září.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].