Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Směr západ (II)

Závěrem loňského roku jsme vás informovali o možné vlně emigrantů ze Sovětského svazu, kterou úřady mnoha evropských zemí očekávají v nadcházejícím období.

Závěrem loňského roku jsme vás informovali o možné vlně emigrantů ze Sovětského svazu, kterou úřady mnoha evropských zemí očekávají v nadcházejícím období. V Respektu č.40 jste se mohli dočíst o reakci našich kompetentních orgánů. Dnes vám nabízíme reportáž naší varšavské dopisovatelky Anny Husarské.

Odbor pro uprchlíky byl na polském ministerstvu vnitra založen před měsícem. Jeho šéfem se stal dvaašedesátiletý horolezec pplk.Zbygniew Skoczylas, který v roce 1979 musel odejít do předčasného důchodu po 30 letech služby v armádě - u parašutistů. Dnes ve spolupráci s ministerstvem zahraničních věcí a Červeným křížem koordinuje přípravy na možnou emigrační vlnu.

Ve Skoczylasově kanceláři visí čtyři mapy. První se jmenuje „Ofenzíva“. Šipkami je zde naznačena možnost a směr migrace sovětského obyvatelstva do Evropy. Šipek je deset: dvě míří z Pobaltí do Skandinávie, jedna z Ukrajiny do Rumunska a zbytek z celého Svazu převážně do Polska.

Nad stolem má podplukovník mapu Polska s vyznačenou dopravní sítí kolem hranice a vytipovanými místy, kde by bylo možné uprchlíky ze SSSR ubytovat.

Na třetí mapě, mapě světa, jsou červenou barvou zvýrazněny státy, kam by tito lidé pravděpodobně pokračovali z Polska.

Na čtvrté mapě (Varšava a okolí) vidíme body již existujících uprchlických táborů; v současné době v nich žijí převážně uprchlíci z Třetího světa.

Máme vůbec kde očekávané příchozí ubytovat? To je základní otázka.

Dají se použít kasárna po…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].