Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Dopisy od našich čtenářů.

Otevřený dopis ministru spravedlnosti ČR JUDr. L. Richterovi

Vážený pane ministře, v Občanském deníku č.167 ze dne 15.listopadu 1990 jsme si přečetli článek „Blížíme se standardu“, který se zabývá kromě jiného i prověrkami příslušníků SNV. Jakožto členové prověrkové komise Ústavu nápravné výchovy v Ostrově se cítíme povinni na tento článek reagovat, protože nemůžeme souhlasit s tím, co je zde uvedeno.

Sám jste se vyjádřil, že prověrky jsou nezbytnou součástí očišťování, přesto jste rozhodnut je dnem 15.prosince 1990 ukončit. Doslova jste řekl: „Nemůžeme si dovolit neúnosné protahování, nechat si dále zneklidňovat sbor.“ Tím si, dle našeho názoru, odporujete. Pokud má dojít k nezbytné očistě, je nutné prověrky dokončit u všech útvarů, bez ohledu na časový termín. Někomu se může zdát, že se celá záležitost s prověrkami neúměrně protahuje. Je ovšem pravda, že v rámci co nejobjektivnějšího posouzení se některými případy musí komise zabývat jeden i více dní.

Podle údajů ve zmíněném článku prověrky u jedenácti útvarů dosud nezačaly. Nedovedeme si představit, kdo by dále o příslušnících těchto útvarů rozhodoval, a jak vyplývá z článku, tuto představu nemáte ani Vy. Skutečnost, že „klasickým“ prověrkám se vyhnou např. příslušníci v Plzni- Borech nebo v Horním Slavkově, nás více než znepokojuje. Domníváme se, že Vaše rozhodnutí o ukončení prověrek 15.12.1990 je neuvážené. Navíc je takto znehodnocena dosavadní práce těch komisí, v kterých jako…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].