Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

K Řípu pěšky

V sedmdesátých letech docházelo v Čechách mimo jiné též k devastaci železnic. Jednalo se zejména o rušení "nerentabilních" tratí. Nejvíce byly postiženy severní Čechy.

V sedmdesátých letech docházelo v Čechách mimo jiné též k devastaci železnic. Jednalo se zejména o rušení „nerentabilních“ tratí. Nejvíce byly postiženy severní Čechy. V roce 1973 se ruší lokální dráha Jablonné v Podještědí-Svor. Průmyslové městečko Cvikov tak ztratilo spojení se světem. 27.května 1978 je zastaven provoz na malebné trati vedoucí Českým středohořím: Velké Březno- Lovečkovice-Verneřice-Úštěk. V tomto kdysi čistě německém kraji to bylo jediné železniční spojení s Ústím n.Labem. Význam tratě začal klesat již po násilném odsunu původního obyvatelstva v roce 1946. V roce 1980 se ruší trať Česká Lípa-Kamenický Šenov-Česká Kamenice. Pozoruhodné je, že před zrušením zde ČSD opravilo některé stanice (např. v Oldřichově) a pak je prodalo za pár korun.

Kdo si myslel, že likvidace bude po listopadu zastavena, byl brzy vyveden z omylu. V poslední době jsem se dozvěděl o navrhovaném zrušení osobní přepravy na trati Vraňany- Straškov. Vede přes Ctiněves, která leží na úpatí hory Říp. To už není pouze rušení „nerentabilní“ dráhy, je to přímý útok na český patriotismus! V zahraničí by byl jistě vydán zvláštní jízdní řád se všemi spoji k této hoře. Paradoxem na celé věci je, že návrh na zrušení se vůbec neprojednával s náčelníky zúčastněných stanic.

V návrhu je též trať Nové Údolí-Černý Kříž na Šumavě. I v tomto případě zůstává zdravý rozum stát. Čtyřicet let se vylidněným šumavským krajem jezdilo z vojenských důvodů, nyní - po otevření hraničního přechodu pro…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].