Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Pozadí senzačního odhalení

Páteční Středočeský Expres přinesl celostránkovou stať, která se tváří, že odhaluje pozadí událostí 17.listopadu 1989. Kdybychom měli shrnout její skutečný obsah, byl by trapně podobný mnoha a mnoha jiným bulvárním "odhalením" dvacátého století: popisuje žido-zednářsko-bolševické spiknutí, které údajně stálo v pozadí (a vlastně i v popředí) Charty 77 a jehož protagonisté za pomoci velmocí a jejich tajných služeb po listopadu převzali moc.

Páteční Středočeský Expres přinesl celostránkovou stať, která se tváří, že odhaluje pozadí událostí 17.listopadu 1989. Kdybychom měli shrnout její skutečný obsah, byl by trapně podobný mnoha a mnoha jiným bulvárním „odhalením“ dvacátého století: popisuje žido-zednářsko-bolševické spiknutí, které údajně stálo v pozadí (a vlastně i v popředí) Charty 77 a jehož protagonisté za pomoci velmocí a jejich tajných služeb po listopadu převzali moc.

S fakty a možností je doložit si autor mnoho hlavu neláme. Jinak by asi těžko tvrdil, že „prominentní reprezentanti Charty 77, dnes převážně zastávající státní úřady“ jsou „jediným viditelným výrazem nové báze KGB“. Také spojení „StB-KGB-CIA-Mosad“ zní poněkud komicky - pokud ovšem nepřistoupíme na myšlenku, že tajné služby jakkoli zaměřených států se sjednotily za jediným účelem: dosadit na pražský hrad Václava Havla. Jaký prospěch by jim to přineslo, tím se autor pamfletu nezabývá. Vychází totiž z prosté filosofie, že veškerý společenský a politický pohyb je řízen tajuplnými a nedoložitelnými spiknutími, jejichž cílem je ovládnutí světa. Proto se celý text hemží narážkami na „jiné mezinárodní organizace“, na zednářské lóže, na Židy a židovstvo. Tato prostá filosofie ovšem ve 20.století několikrát dovedla své vyznavače až k budování plynových komor a koncentračních táborů, o škodách v podobě pomluv, urážek a pogromů ani nemluvě.

Celá dikce stati místy až trapně připomíná estébácké zprávy a protokoly a jejich argumentaci.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].