Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Kdo vede útok proti vesnici?

Vesnice je ohrožena, vláda nerozumí zemědělství, osud zemědělců je jí lhostejný, dnešní mocipáni chtějí zničit poslední fungující odvětví našeho hospodářství. Takováto tvrzení se donekonečna opakují v propagační kampani různých organizací, které se vydávají za spasitele zemědělství a vesnice.

Vesnice je ohrožena, vláda nerozumí zemědělství, osud zemědělců je jí lhostejný, dnešní mocipáni chtějí zničit poslední fungující odvětví našeho hospodářství. Takováto tvrzení se donekonečna opakují v propagační kampani různých organizací, které se vydávají za spasitele zemědělství a vesnice. Počítá se s tím, že prostý zemědělec, zavalený prací a běžnými starostmi, se v nynější složité situaci neorientuje a uvěří polopravdám a lžím. To je samo o sobě urážka venkovského člověka, který sice nemá tak snadný přístup k informacím jako obyvatelé velkých měst, ale dovede dobře a střízlivě pozorovat a s rozvahou docházet ke správným závěrům.

Většina obyvatel vesnice ony samozvané spasitele venkova, kteří dnes farizejsky chrání zemědělství, dobře zná a ví, že především před nimi toto zemědělství potřebuje ochranu. Vypočítávat, kdo k takovým lidem patří, je zbytečné; dokonale je charakterizuje pojem funkcionářská mafie. Vědí, že letité příživnictví na poctivých zemědělcích je ohroženo, že normální poměry budou znamenat zhroucení jejich feudálních lén, která si vytvořili násilným sloučením družstev a kde za pomoci kádrováků a politických komisařů vzali lidem právo na rozhodování. Tím družstva prakticky přestala existovat a z dřívějších hospodářů se staly námezdné síly. Bylo je nutno zbavit i těch nepatrných záhumenek, jen aby jejich závislost na „pánech“ byla co největší.

Až jednou vyčíslíme škody, které tato mafie způsobila zemědělcům, půdě a české přírodě,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].