Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Nová zpravodajská služba

Každý stát na světě má svou tajnou službu, která se stará o jeho bezpečnost. U nás by tuto funkci měl plnit Úřad na ochranu ústavy a demokracie, který vznikl v únoru 1990 rozkazem tehdejšího ministra vnitra Sachera.

Každý stát na světě má svou tajnou službu, která se stará o jeho bezpečnost. U nás by tuto funkci měl plnit Úřad na ochranu ústavy a demokracie, který vznikl v únoru 1990 rozkazem tehdejšího ministra vnitra Sachera. Jeho prvním ředitelem byl JUDr.Formánek, ten však musel odejít kvůli aféře s lustracemi. Později byl vedením úřadu pověřen náměstek ministra Jan Ruml, dnes je šéfem Jiří Müller. Ovšem vznik instituce provází velké množství problémů.

Nedávno parlament odmítl zákon o zřízení úřadu jako orgánu, který bude vyčleněn ze struktury FMV s tím, že se v návrhu hovoří pouze o zřízení a ne o tom, čím se bude zabývat. Což je logické, poněvadž schvalovat něco, o čem nevíme, k čemu bude sloužit, je nesmysl. Činnost úřadu je tedy značně paralyzována. Tím, že existuje v rámci FMV, nejsou vyřešeny ani kompetenční vztahy. Všechno závisí na dohodách, činnost není řádně legalizována. Neví se, jaký je vztah mezi šéfy úřadoven na krajích a krajskými náčelníky SNB. Dochází k řadě konfliktů - nedávno se v Ostravě hovořilo dokonce o válce policajtů. Vznikají spory o budovy, auta, peníze, pravomoci. Provizorně to řeší usnesení ministra; krajský náčelník nesmí zasahovat do vlastní činnosti úřadu a musí mu vycházet vstříc. Toto usnesení však nemá formu rozkazu ani zákona. Ale už vznikly komise, které v krajích provádějí dislokace objektů a techniky a řeší, co bude patřit úřadu a co ne.Početně bude nová organizace představovat zhruba třetinu zrušené StB, ta měla asi osmnáct tisíc…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].