Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Insulinové šoky

Pokud se vám stane, že začnete myslet příliš odtrženě od reality, váš svět bude bizarní, nesdělitelný a ostatním lidem nepochopitelný, když vás osvítí Bůh či dostanete vnuknutí nebo se v praktickém životě budete chovat výrazně neprakticky, bude u vás možná diagnostikována schizofrenie.

Pokud se vám stane, že začnete myslet příliš odtrženě od reality, váš svět bude bizarní, nesdělitelný a ostatním lidem nepochopitelný, když vás osvítí Bůh či dostanete vnuknutí nebo se v praktickém životě budete chovat výrazně neprakticky, bude u vás možná diagnostikována schizofrenie. Pokud bydlíte na Praze 2, máte v tomto případě možnost absolvovat na psychiatrické klinice FN II léčbu, která byla zavedena rakouským psychiatrem Manfredem Sakelem v roce 1935 a neprovádí se už nikde jinde na světě. Jde o insulinové šoky.

Schizofrenici, odmítající často zpočátku jakoukoli komunikaci, více než kdokoli jiný potřebují SPOLEHLIVOU LIDSKOU VAZBU…(Doc.PhDr.Eva Syřišťová, CSc., skripta Skupinová psychoterapie psychóz, 1982)Insulin, který byl obrovským objevem v léčení cukrovky, působí snížení hladiny krevního cukru. U diabetiků se po jeho podání - velmi zjednodušeně řečeno - docílí normálního stavu a zamezí poškození různých orgánů. Při jeho předávkování však dojde ke snížení hladiny glukózy pod nejnižší hranici normy - k tzv. hypoglykémii. Člověk je nejprve podrážděný, agresivní, posléze zmatený, v nejtěžších případech může upadnout do bezvědomí - lékařskou mluvou do hypoglykemického kómatu. A právě to je podstatou léčby schizofrenie pomocí insulinových šoků.Začátky této léčby jsou popsány v knize Boj proti smrti (vyšlo roku 1944). Autor MUDr.Georg Kaufmann líčí, jak po náhodném předávkování insulinu u diabetika, trpícího zároveň schizofrenií, došlo ke zlepšení…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].