Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Bludy mladé demokracie

Na článek Vladimíra Janíka Židé a svět reagovali po Respektu také Jiří Hanák a Petr Příhoda v Lidových novinách. Jak reagovala Mladá demokracie? 14.6. otiskla MD stanovisko Rady židovských náboženských obcí pod titulkem Židé a svět II a s úvodem šéfredaktorky dr.Heleny Bastlové, který nazývá omluvou.

Na článek Vladimíra Janíka Židé a svět reagovali po Respektu také Jiří Hanák a Petr Příhoda v Lidových novinách. Jak reagovala Mladá demokracie? 14.6. otiskla MD stanovisko Rady židovských náboženských obcí pod titulkem Židé a svět II a s úvodem šéfredaktorky dr.Heleny Bastlové, který nazývá omluvou. Článek prý „pobouřil tři (eventuálně dva, protože dva přišli spolu) lidi a jednu instituci.“ Nám však, jak známo, zástupce šéfredaktora ing.Eliáš sdělil, že negativních ohlasů dostali „hodně“. Obávám se, že se všemi tvrzeními MD o názorech čtenářů to bude nějak podobně. (Ale v pondělí 18.6. se v MD dočteme, že ing.Eliáš nic neautorizoval. Znamená to snad, že ing.Eliáš obvykle do telefonu jenom nesvéprávně žvaní?) Dr.Bastlová pokračuje: „Jsme mladá redakce, a nikdo z nás se problémem antisemitismu nezabýval. Je nám moc líto, že jsme se někoho dotkli.“ Poku_ se někdo při získávání elementárních znalostí o civilizaci, v níž žijeme, dokázal vyhnout fenoménu antisemitismu a schopnost poznat antisemitský útok odkládá na dobu, kdy se antisemitismem bude zabývat, patří do řad obětí komunistické destrukce kultury, a ne do redakce novin. 15.6. se ozval s omluvou také autor. Ptá se, „proč ale komentátoři a moji soudcové nevzali na vědomí i má slova o "bludu“ a ta, že antisemitismus sám o sobě je nesmysl." Právě že vzali.

Janík napsal: "Přiznávám, že jako venkovsky vychovávaný katolík jsem měl nedůvěru vůči Židům, zednářům a rotariánům. Ve stalinském vězení jsem se s nimi…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 25 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].