Často hledáte, jak…
Obálka vydání 12/1990
12/1990 • 30. 5. – 6. 6. 1990

1990/12

Zahraničí

Spása jak pro koho

Jaromír Plíšek, Michal Lobkowicz

20.května se v Rumunsku konaly volby do obou komor parlamentu a rovněž volba prezidenta. Vítězně z nich vyšla Fronta národní spásy a Iliescu.

Pevná vláda „hromových klínů”

Ivana Grollová

Nově zvolení čelní představitelé moci v Mongolsku (generální tajemník Mongolské lidové revoluční strany i předseda prezídia Velkého lidového churalu) se shodou okolností oba jmenují Očirbat, což lze přeložit zhruba "pevný jako hromový klín".

Je to jako šachy

Martin Hála

Na neděli 3.června připadá první výročí brutálního potlačení loňského protestního hnutí v Číně. K uctění památky obětí masakru a následných represí probíhají od 13.května po celém světě prostestní akce, jež mají vyvrcholit v noci ze 3. na 4. červen.

Spor o studentský vysílač

Eliška Meissnerová

Ve čtvrtek 17.května vystoupila v bukurešťském rozhlase dvojice studentů, kteří donedávna působili jako redaktoři a hlasatelé v nezávislé studentské rozhlasové stanici UNI-FUN Radio, vysílající z budovy filozofické fakulty v centru Bukurešti.

Východoslovenský maratón

Jiří Tichý

"Pracujete v tomto závodě?" ptá se ve Snině zvědavec kolemjdoucího dělníka, jenž souhlasně přikyvuje. "A co v něm vyrábíte?" "To je tajné", odpovídá dělník a ihned dodává: "ale beru deset korun za granát".

Wspólnota-soužití-Együttélés

R. Korpaková

WSPÓLNOTA - SOUŽITÍ - EGYÜTTÉLÉS je politickým hnutím, které se zformovalo na počátku tohoto roku. Iniciátory byli představitelé polské a maďarské národnostní menšiny, znepokojeni dosud přežívajícím paušálním jednáním se všemi, kdo se odlišují od většiny, nepochopením a eskalací požadavků typu "táhněte pryč nebo se laskavě asimilujte".

Slovenský volební guláš

Jaroslav Spurný

Čím víc lidí se mnou na Slovensku hovořilo, tím víc jsem nabýval dojem, že kdyby tam kandidovalo Občanské fórum, pravděpodobně by volby vyhrálo. Tedy, kdyby se Verejnosť proti násiliu jmenovala Občanské fórum.

Českoslovenští Maďaři před volbami

István Lékó

Maďaři žijící na Slovensku (cca 600.000) se na politickém životě uplynulých 40 let nijak zvlášť nepodíleli. Po období bezpráví (1945-48), deportací a slovakizace byli schopni pouze s velkými obtížemi začít nový život ve své staronové vlasti.