Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Dopisy od našich čtenářů.

Experiment s TBC

Rodiče dětí, které nebyly v rámci experimentu povinně očkovány proti TBC a které byly nakaženy touto nebezpečnou infekční chorobou, se obracejí na ministra zdravotnictví a sociálních věcí s žádostí o stanovisko k některým otázkám:

1) Existuje právní předpis, který vymezuje povinné očkování proti TBC? Jestliže ano, kdy, kým a jakým předpisem byla tato povinnost zrušena ve vybraných krajích ČR? Podle jakého kritéria byly tyto kraje vybrány?

2) Údajně se v naší republice začala v roce 1980 používat proti TBC sovětská vakcína. Aplikace této vakcíny přinesla dle sdělení lékařů časté komplikace u očkovaných dětí. Nebylo tedy možné vrátit se k dříve používané vakcíně? Bylo jediným možným řešením experimentovat se zdravím kojenců?

3) Dozvěděli jsme se, že se experiment neměl týkat určitých skupin dětí. Nadále měly být očkovány děti romské národnosti a děti, jejichž předkové v minulosti tuberkulózou onemocněli. Je s podivem, že v Praze-Krči se léčí i děti, na které se experiment neměl vztahovat, ale přesto očkovány nebyly.

4) Zajímá nás, proč se české děti s plicní TBC doléčují v průmyslovém Třinci. Neexistuje snad v ČSFR zdravější prostředí vhodné k léčbě této choroby?

5) Jaké výsledky přinesl experiment ve vybraných krajích ČR? Jak se bude postupovat s prevencí proti TBC v budoucnosti?Postižené děti ve věku od jednoho do tří let jsou nyní dlouhodobě hospitalizovány na oddělení TBC v Praze-Krči. Poté je čeká opět…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].