Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Jak napsat editorial - a 32 řešení pro zábavnější život

Respekt Speciál: Recepty, které jsou hlavně popisem činorodosti, již je dobré v době pandemického útlumu vyzdvihnout

0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Jak na to? Milí čtenáři, milé čtenářky, připravili jsme pro vás zajímavé čtení. Ne ne, hloupost… Nezajímavé čtení se přece v Respektu nikdy nepřipravuje. Tak zábavné čtení? Ale co když to není zábavné? Pak to bude vypadat, že to nepoznám. Co začít nějakou nezpochybnitelnou pravdou? Něčím ve stylu: Každý někdy potřebuje poradit. Taky fráze. Fakt každý? Potřebují poradit i Tomáš Halík nebo Václav Klaus? Ten druhý bezpochyby ano, ale jinde a jinak, ale to sem teď nebudeme tahat.

Možná bychom si mohli slovní omáčku protentokrát odpustit a hned úvodem říct, jak nápad na 32 receptů vznikl. Říct to nějak krátce a inteligentně… Třeba:

Nechtěli jsme vlastně ani tak radit, navíc nepochybujeme, že naši čtenáři si dokážou poradit i bez nás, zvlášť pokud mají přístup na internet. Naše recepty, jak uběhnout, uvařit, utratit, založit, snížit, informovat, uplést, poprat se atd., se dají samozřejmě číst jako návody, ostatně některé jsou tak i napsány. Hlavně ale dávají v souhrnu popis aktivity, lidské energie, činorodosti, které se vyplatí v době pandemického útlumu připomenout a vyzdvihnout. Ano, činorodost, to je hezké slovo, a připomenout covid, časový rámec, kdy jsme se do psaní pustili…

Marek Švehla • Autor: Milan Jaroš
Marek Švehla • Autor: Milan Jaroš

Také bychom mohli vysvětlit, proč zrovna 32 návodů, proč ne 30, nebo rovnou 33. Přiznáme, že to byla náhoda, to bude působit neformálně a neformálnost ve formálním textu příjemně překvapí. Takže proč? Prostě to tak na těch 128 stránek vyšlo. Když jsme nad výsledkem seděli a přemýšleli, jestli nějaké téma nepřidat, zvítězilo přesvědčení, že čtenářům je vlastně lhostejné, u kolikátého „receptu“ se Respekt při psaní zastavil.

Spíš bude třeba vysvětlit, jak vznikl takový guláš témat: sportování po čtyřicítce, chytrá domácnost, indické vaření a k tomu spíš banality jako péče o baterku v mobilu… Napíšeme, že složení toho speciálního vydání odráží pestrost a naléhavost témat, která nás atakují při brouzdání po médiích. A jejich náhodné pořadí či proměnlivá hloubka zpravování vyvolávají zvědavost, co za čtení na další stránce čeká.

To by mohlo do editorialu stačit. Přání příjemného zážitku a rozloučení.

Takže jedeme: Milí čtenáři, milé čtenářky, připravili jsme pro vás zajímavé čtení…

Marek Švehla

Objednat tištěný speciál

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu Speciál III/2021 pod titulkem Jak napsat editorial