Pivo02_jaros
Baví mě experimentovat. (Václav Karásek ve své varně) • Autor: Milan Jaroš

Petr Nehasil (51) si začal doma vařit pivo už před rokem 1989. Tehdy měly velké státní pivovary rozparcelovaný trh mezi sebou a jiné točené pivo téměř nešlo koupit. Pojmy jako craft beer nebo mikropivovar nikdo neznal. Petr Nehasil se ale rozhodl, že si nabídku piv zpestří sám. „Byla za tím obyčejná zvědavost, jak domácí pivo chutná. Jako když někdo zkouší uvařit guláš, tak já jsem chtěl zkusit uvařit pivo,“ vysvětluje. Recept si našel v učebnicích střední potravinářské školy, kam se pak ještě zašel zeptat na nejasnosti. Slad a kvasnice sehnal pod rukou v pivovaru, chmel si nasbíral načerno na chmelnici a usušil si ho doma na půdě. Obilí umlel v domácím ručním mlýnku a pivo vařil doma v patnáctilitrovém hrnci na sporáku.

Pivo07_jaros
Pomůcka k filtraci sladiny. • Autor: Milan Jaroš

Z učebnice věděl, že ječmen se musí sešrotovat nahrubo, aby obsahoval pluchy ‒ jemné slupky chránící obilku, které jsou důležité pro kvalitní scezení pivní tekutiny. Věděl také, že si musí pohlídat proces zahřívání sladové kaše, jejíž teplota se má zvedat zhruba o stupeň za minutu a v určitých teplotách dělat přestávky tak, aby vznikl čas na proběhnutí důležitých chemických reakcí, především přeměnu enzymů na cukry a vznik tzv. sladiny. Také se dozvěděl, jak sypat do sladiny chmel, který dává pivu typickou chuť a vůni, a že kritická fáze nastává během kvašení. Nádoba, v níž kvašení probíhá, musí být dokonale čistá, aby se nenamnožily nežádoucí bakterie a pivo se nezkazilo.

1_obalka_jak na to
Tento článek je v plném znění dostupný po zakoupení speciálního vydání týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 33 článků vydání zakoupením čísla. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

1_obalka_jak na to
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 33 článkům z tohoto vydání.
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na web@respekt.cz.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Marek Švehla

zástupce šéfredaktora

svehla
Přečtěte si více článků od tohoto autora/autorky. Od roku 1994 jich napsal/a 2332

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte