Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

29. Jak šetrně řídit auto

Cena benzinu roste, země se otepluje. jezdit se dá s rozumem.

Existuje milion důvodů, proč mít zájem na tom při jízdě šetřit palivem. Úsporná jízda logicky šetří peníze. Úsporná jízda také zpravidla znamená jízda šetrná k autu. Především má ale dnes řada lidí prostě se svým spalovacím motorem etický problém. Jeho provoz je škodlivý. Vzdát se ho ale někdy není možné, nebo je to extrémně nepohodlné – nebo prostě jen nepohodlné a komfortu se prostě nelze vzdát. Pak je namístě přemýšlet nad tím, jak zplodin vyfouknout do ovzduší co nejméně.

Základní pravidla k dodržování jsou ta, která se týkají vnějšku auta a nákladu. Důležité je pravidelně kontrolovat pneumatiky. Pokud je v nich menší tlak, než má podle výrobce být, spotřeba roste, protože roste i odpor pneumatik (ty se také podhuštěné rychleji opotřebovávají). Když doplňujete olej, vždycky se řiďte doporučením výrobce. Nevhodný olej nejen že dlouhodobě škodí motoru, ale zvyšuje i bezprostřední spotřebu.

Jezdit s prázdnou rakví na střeše může být pohodlné, ale není to moudré. Sice má aerodynamický tvar, ale obtékání auta vzduchem stejně zásadně narušuje – a tím zase zvyšuje spotřebu paliva. To se týká i takzvaných příčníků. Pokud je nepotřebujete, sundejte je. To platí také o nákladu uvnitř auta. Dvě prázdné dětské sedačky váží deset kilogramů. Na krátké vzdálenosti je to zanedbatelná zátěž, při delší cestě už se projeví. Stejně jako zbytečný náklad v kufru. Každý dekagram, který musí motor uvézt navíc, stojí cenné palivo.

Složitější kalkulace

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 33 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].