Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

2. Jak se dělá dobrý podcast?

Anketa

Václav Dolejší, redaktor Seznamu Zpráv, podcast Vlevo dole

VÁCLAV DOLEJŠÍ
VÁCLAV DOLEJŠÍ

Byla to vlastně úplná náhoda, když před dvěma roky Hanka Němečková, šéfka podcastů na Seznamu Zprávách, vešla do redakční kuchyňky, jestli nechceme nahrávat to naše každodenní žvanění s kolegyní Lucií Stuchlíkovou u kávovaru. Že je to prý daleko zajímavější, než když pak hlásíme na poradě, co se děje a co chystáme. Takhle vzniklo Vlevo dole.

Dodnes nevíme, jak se dá udělat dobrý podcast. Nějak jsme to neplánovali. Netušili jsme, že z bokovky dělané ve volném čase mezi psaním článků a natáčením videí se stane naše hlavní produkce. Stejně jako že se z okrajového formátu zvaného podcast stane téměř mediální mainstream.

Abych odpověděl: když nám píší naši posluchači, nejvíc si pochvalují dvě věci. 1. Uvolněnou obývákovou atmosféru. Že prý to povídání působí přirozeně a že mezi námi s Lucií funguje chemie. 2. Líbí se jim, jak jsme do politiky zažraní, chodíme do terénu bavit se s politiky, vyprávíme historky a pocity, a taky že nemachrujeme a nebojíme se říct, když něco nevíme.

Asi to funguje, protože dosud měly podcasty obvykle formát moderátor – host, ale my jsme v tlachání novinářů byli inspirací ostatním (Pečinka a Michopulos, Šídlo a Dobrovský). Jen dodávám: Pánové, chybí vám tam ženská, co je chytřejší a zábavnější než vy!

Zuzana Kašparová, projektová manažerka, podcast Vyhonit ďábla

Autor: Filip Kartousek
Autor: Filip Kartousek

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 33 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].