Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Začátek velkého dobrodružství

Boj s klimatickou změnou promění nejen podobu ekonomiky, ale posune také hranice lidského uvažování

Z podhorských vesnic bylo najednou „vidět“ jako už dlouho. (Červenohorské sedlo v Jeseníkách) • Autor: Stanislav Heloňa
Z podhorských vesnic bylo najednou „vidět“ jako už dlouho. (Červenohorské sedlo v Jeseníkách) • Autor: Stanislav Heloňa

Hlavní hřeben Jeseníků se nad údolím Desné vypíná nepřehlédnutelně každé jaro, to letošní ale bylo jako vyměněné. Za normálních okolností vidí obyvatelé zdejších vesnic nad svými hlavami modravě šedý obrys hor, když se zadaří a podvečerní paprsky scenérii patřičně nasvítí, spatří ve výšce zbytky tajícího sněhu. Letos se ale horská tundra na hřebenu nejvyššího moravského pohoří rozzářila barvami, terén nabyl na plastičnosti. Skalní útvar Ztracené kameny se z šedivého trojúhelníku, který na hranici lesa rozeznají jenom zasvěcení, proměnil v detailně rozpoznatelný slepenec konkrétních balvanů. Všechno jako by se o kilometry přiblížilo a ocitlo náhle na dosah, rozzářilo. Důvod proměny? Koronavirus a s ním spojená karanténa. S kolapsem dopravy se v údolí rozptýlil smog. A z podhorských vesnic bylo najednou „vidět“ jako už dlouho ne – tak dlouho, že jsme již vlastně zapomněli, jak průzračný může horský vzduch být.

Smog nebyl jedinou „obětí“ světové pandemie. Vzhůru nohama se obrátilo ledacos, mimo jiné plány na vydání této edice Respektu. Speciální číslo o změnách klimatu, nachystané na polovinu března, finišovalo přesně ve chvíli, kdy vláda zaváděla mimořádná opatření a členové redakce se stahovali do svých „domácích kanceláří“. Dlouhodobá hrozba se v té chvíli ve srovnání s bezprostředním nebezpečím hromadné infekce začala jevit jako druhořadá, něco, co počká a neuteče. To samozřejmě platí neustále, klimatická změna rozpoutaná člověkem opravdu sama nikam nezmizí a čeká tam,…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 31 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].