Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory, Společnost

Pazourek, kam se podíváš

S Jitkou Soukopovou o největším muzeu pod širým nebem a friendly pravěku pro každého

Jitka Soukupová • Autor: Matěj Stránský
Jitka Soukupová • Autor: Matěj Stránský

Žije rozkročená mezi italskou Pisou a rodným Brnem, ale doma je i mezi kočovnými Tuaregy na Sahaře, kde zkoumá nejstarší skalní prehistorické malby. Na svém webu Cestuj sama.cz pak radí ženám, aby sebraly odvahu a vyrazily na cesty. Samy, protože – jak tvrdí – jen tak má člověk šanci poznat sám sebe.

Zkoumáte nejstarší prehistorické malby a rytiny na Sahaře údajně jako jediná archeoložka své generace na světě.

To musím uvést na pravou míru. Není samozřejmě pravda, že jsem jediná, kdo obdobný výzkum na Sahaře provádí. Pravda je, že jsem téměř jediná, kdo provádí aktivní výzkum v jižním Alžírsku u hranic s Libyí a Nigerem.

Důvodem je právě lokalita?

Má to dva důvody. Politická situace v Libyi i Nigeru je značně nestabilní a pro turisty stejně jako pro vědce a badatele jsou momentálně tyto země nepřístupné; operuje tam magrebská odnož al-Káidy i „obyčejní“ kriminálníci, došlo tam k loupežím a únosům. Alžírsko je dnes sice relativně bezpečné, ale do jižních oblastí je stále omezený vstup. Jde o nepřístupná a málo obydlená území, kde žijí převážně kočovníci, oblast je pod vojenskou kontrolou a pro cizince bez zvláštního povolení uzavřená; pokud turisté chtějí do pouště, musí se spokojit se severní Saharou. Mnozí kolegové-archeologové, kteří „dělali“ Libyi a Alžírsko, se tak přeorientovali hlavně na Egypt a Tunisko. Těch, kteří se na nejstarší umění, konkrétně v jižním Alžírsku, specializují, je…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].