Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory, Společnost

Jako struna mezi dvěma póly

S Martinem Myšičkou o Dejvickém divadle a rozdílu mezi masivem a dřevotřískou

Martin Myšička • Autor: Matěj Stránský
Martin Myšička • Autor: Matěj Stránský

Na představení Dejvického divadla člověk téměř nemá šanci se dostat, lístky jsou okamžitě vyprodány. Čím to je, že se tohle divadlo, které vzniklo před pětadvaceti lety, ještě neokoukalo? A naopak se – stejně jako jeho herci – stalo kultovním? „Myslím, že je to tím, že tohle divadlo není pouze spolek silných individualit, ale tým, synergie,“ říká jeho umělecký šéf a herec Martin Myšička.

V zatím poslední hře Dejvického divadla Vražda krále Gonzaga přednáší v první půlce šest herců monology o svém životě. Ten váš je plný pochybností o práci a o sobě samém. Je to reálný obraz vašich úvah, nebo jste si to přemítání přibarvil?

Monolog opravdu vychází ze mě. A tak to mají i mí kolegové. Zároveň ale každý z nás vnáší do inscenace nějaké téma, které se pak zúročuje v druhé polovině hry. V mém případě je to například téma, že divadlo nemusí být jen exhibicionismus herců, ale setkávání lidí a sdílení nějakých témat a energie, jakou to v nich vyvolává. Anebo právě téma pochybností. Když trpím přílišnou sebekritikou, ze které pramení tréma a strach, můžu je překonávat různými technikami. Například abych našel odvahu se otevřít před ostatními, musím se nejprve umět otevřít sám před sebou. Třeba jen zakřičet anebo se nahlas zasmát, dát průchod i jiným emocím, to mi kdysi dělalo velké potíže. A proto jsem v bezpečném prostředí, kdy by mě nikdo neviděl, zkoušel překonat to trapno nedokonalosti, přestat se kontrolovat a pustit to,…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].