0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Společnost25. 11. 201811 minut

Odmítla jsem přijmout tenhle horizont

Se spisovatelkou Magdalénou Platzovou o dětství v disidentské rodině, učení se demonstrovat, dívčích idolech a lačnosti po vzdělání

,
foto: Milan Jaroš
Magdaléna Platzová • Autor: Milan Jaroš

Magdaleně Platzové bylo v roce 1988 šestnáct let a zažila svou první manifestaci, ale také cestu na Západ. Změny, které se ve společnosti děly, a věci, jež se dávaly do pohybu, prožívala nesmírně intenzivně. Jak říká, strašně totiž toužila po svobodě.

Konec osmdesátých let tě zastihl coby teenagera. Co ti naskočí, když se řekne rok 1988?

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Tehdy to začalo být zajímavé a docela pestré. Děla se spousta věcí – koncertů, výstav – do té doby skoro nemyslitelných. V klubu Na Chmelnici, v hotelu Tichý, v Deltě… Některé akce dokonce zastřešoval SSM, zřejmě v rámci perestrojky. Někdy tou dobou taky vyšly první české knížky, které se daly číst. Třeba povídky Alexandry Berkové – ty se, myslím, prodávaly v trafice. Byla jsem z toho úplně na větvi. Současnou českou literaturu jsem znala jen ze samizdatu nebo z exilových knih, tu oficiální jsem nebrala vůbec vážně. A najednou tu byla knížka od mladé české spisovatelky, kterou jsem si mohla koupit a která se mi docela líbila. V tom roce jsem taky byla poprvé na Západě. A poprvé jsem byla demonstrovat.

Kolik ti bylo?

Šestnáct, chodila jsem do druháku na gympl. Úplně první velkou demonstraci v srpnu jsem kvůli letním prázdninám propásla. Ale když České děti a další nezávislé iniciativy svolaly manifestaci na 28. října k sedmdesátému výročí vzniku republiky, musela jsem jít.

Co rodiče?

No báli se, aby se něco nesemlelo.…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc