Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Zeman v malé době ledové

Vánoční poselství prezidenta máme za sebou, veselme se

President Miloš Zeman během vánočního posleství v roce 2019 • Autor: ČTK
President Miloš Zeman během vánočního posleství v roce 2019 • Autor: ČTK

Naše země vzkvétá a tohle vzkvétání si nesmíme nechat od nikoho pokazit. Od nikoho zevnitř ani od nikoho zvenčí. Zhruba v takovém, tedy nijak zvlášť překvapivém duchu se neslo lošní prezidentské vánoční poselství Miloše Zemana. A pokud měli otrlí (nebo natěšení) diváci náhodou pocit, že v projevu vyřčené věty už někde slyšeli, mají pravdu. Zeman zopakoval několik osvědčených tezí, se kterými na veřejnosti vystupuje.

Především měl Zeman opět potřebu pochválit vládu. V duchu babišovských proslovů připomenul, že máme ekonomický růst, malou nezaměstnanost, růst platů a důchodů. K poctivé a intelektuálně aspoň trošku hloubavejší bilanci uplynulého roku by patřilo říct, že vláda dává málo peněz do investic a její Národní investiční plán je zatím jen formálním seznamem přání bez priorit. Tak “hluboko” se ale prezident v politice nimrat nechce, nebo má pocit, že to Česku - tedy jeho voličům - takhle po babišovsku stačí.

Podobně jim zřejmě stačí neustále opakovat, že soudy jsou pomalé, že je třeba si dát pozor na stranické funkcionáře, že kandidovat do parlamentu by měli starostové (jako by měl nad nimi Zeman větší vliv) a že protestovat proti vládě v ulicích není demokratické. Tady se Zeman už trošku poušti na tenký led. “Premiéři přicházejí a odcházejí na základě výsledku voleb, nikoliv požadavku ulice,” poučil prezident jako by zapomněl, kolikrát sám výsledky voleb s chutí sobě vlastní ignoroval a dokonce si proti vůli parlamentu dosadil a držel u moci vlastní vládu. Zeman ale tuší, že lidé, ke kterým se obrací, na podobné detaily zapomněli nebo spíš jsou jim lhostejné. Navíc ocení, že se hlava státu zastane Andreje Babiše.

Trudný zážitek

Poté, co uprchlíky Zeman “vyřešil” v minulých letech, mohl se soustředit na jiné téma lidí, kteří ho nezajímají, na klimatickou politiku, a i tam se opevnil ve vyhraněně konzervativních pozicích, jako by mu napovídal jeho věrný příznivec Václav Klaus (což není vyloučené). Zeman vynechal obligátní formulaci, že globální oteplování je problém a je tedy potřeba něco dělat atd. Naopak vytáhl letos s “novým náboženstvím”. Pak zpochybnil celý koncept emisí oxidů uhlíku vycházející z lidské činnosti a přidal svérázné poučení z dějin Grónska, kde podle jeho mínění bylo před tisíci lety čtrnáct farností, které z Greenland - Zelené země vyštvala malá doba ledová.

Pokud v té chvíli diváci znejistěli a začali sahat po mobilu s přístupem na Google, aby zkontrolovali výpravy Vikingů, měli spíš vypnout televizi a rychle na ono Zemanovské poučení z historie zapomenout. Je mnohem složitější, než by si Zeman přál. Hlavně ale sám prezident ve stejném projevu radil, aby se lidé “nenechali nikým manipulovat”.

Celé to byl tedy opět trudný zážitek s politickým kmetem, který unaveně vesluje v bezpečných vodách toho nejvíc středního  proudu, jaký tady existuje. Je ale vlastně pozoruhodné, jak důsledně se prezident dolních deseti milionů obrací pouze ke svým voličům a neříká jim nic, co by je mohlo znejistit. To zřejmě mimo jiné ukazuje, že má v úmyslu nejen dovládnout svůj mandát do konce, ale že bude chtít ovlivnit veřejné mínění i poté, minimálně pokud jde o volbu jeho nástupce. Pokud se totiž můžeme u Zemana na něco spolehnout, pak na to, že nic nedělá bezdůvodně.

Jako když tady kouká, jak klimaticky hoří, a přitom volá “nehaste!”

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].