Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Výroky týdne: Cvičíme s Paroubkem a volíme s Cibulkou

Autor: Respekt
Autor: Respekt

Koaliční partneři z ČSSD a ANO si posílají přes média vzkazy, při nichž si veřejnost může klást otázky, jak spolu můžou vůbec fungovat. Ale nejen přestřelky mezi Andrejem Babišem a Bohuslavem Sobotkou nabídl uplynulý týden.

Server Lidovky.cz přinesl verdikt soudu, který rozhodoval spor mezi politikem Tomiem Okamurou a časopisem Reflex v “kauze Pitomio”. Server cituje, že “fakticky lze pro něj nalézt oporu v obsahu článků, které zevrubně popisují, proč jsou určité žalobcovy myšlenky potenciálně společensky nebezpečné a proč je proto lze považovat s jistou dávkou novinářské zkratky až za pitomosti”.

To jistě pana poslance nepotěšilo. Na druhou stranu není prvním politikem, který podobný spor prohrál. Připomenout můžeme Jiřího Paroubka, expremiéra a nejnovějšího následovatele cvičitelky Kynychové. Ten spolu s jinými politiky spory s médii kvůli ochraně osobnosti prohrál již dříve.

Výše uvedený verdikt může být pro Okamuru nepříjemný a chuť si moc nespravil ani v Poslanecké sněmovně, kde mu koalice letos již poosmé zablokovala návrh na projednávání celostátního referenda. Ale smutnit rozhodně nemusí. Podle měření společnosti STEM je předseda SPD 4. nejpopulárnějším politikem. Blahopřejeme.

Zbývajících pět politiků v TOP6 v tomto měření obsadili dáma a pánové z řad vlády. Konkrétně ze sociální demokracie a ANO. Podle žebříčku to tedy může vypadat na dělnou spolupráci, ale jak jsme již zmínili, uplynulý týden byl jejich vzájemnými útoky zcela prosycen.

Tak například Andrej Babiš na sociálních sítích sdílel rozhovor Radima Jančury, který mluví o tom, že “ČSSD je financována organizovaným zločinem”. Člověk by řekl, že se to bude těžko překonávat, ale zkusme to.

Premiér pak v souvislosti se zprávou Reportérů bez hranic o klesající svobodě médií zřejmě odhalil, že již přes tři roky má ve vládě ministra, který současně podniká a vlastní média. Jak jinak si vysvětlit jeho zvolání, abychom snižující se svobodu tisku v ČR “brali vážně”?

Poslední vzkazy si Babiš a pánové z ČSSD připravili na konec týdne, zřejmě šlo o milý dárek občanům k prodlouženému víkendu. Babiš na tiskové konferenci pozurážel kdekoho, řada jeho vyjádření (analýza Demagog.cz) mířila ovšem mimo terč. Fascinujícím způsobem to pak celé oglosoval ministr vnitra.

Jistě všichni čekají, jaké pokračování bude tohle soužití mít. Byť už se řadě lidí může zdát vše poněkud zoufalé, je na tom někdo ještě hůř. Poslanecká sněmovna projednala usnesení Kontrolního výboru (.pdf), který žádá vládu, aby navrhla zrušit nebo pozastavit činnost některým stranám.

Zrušení má hrozit např. Straně přátel časopisu MAXIM, Hnutí za telefonování zdarma a dalším dvanácti subjektům. Pozastavení činnosti pak hrozí straně Petra Cibulky (celý název na přiloženém lístku):

Snad se vše vysvětlí, potřebné dokumenty se dodají a ohrožení bude zažehnáno. No uznejte - volby bez Petra Cibulky?

Hodně zdaru do nového týdne přeje za Demagog.cz autor textu Jan Tvrdoň

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].