Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Vydání Nikulina oceňujeme, i u vás Moskva šíří dezinformace

S americkým senátorem Robem Portmanem o boji proti ruskému vlivu

Americký republikánský senátor Rob Portman: Jsem rád, že Nikulin byl vydán.
Americký republikánský senátor Rob Portman: Jsem rád, že Nikulin byl vydán.

Na rozdíl od svého kolegy Johna McCaina není tak známý, ale v americkém Senátu patří Rob Portman, republikánský senátor z Ohia, k hlavním tahounům boje proti dezinformačním operacím. Ještě před ruským útokem na americké volby v roce 2016 v Senátu našel partnera ve svém demokratickém protějšku - a se senátorem Chrisem Murphym se shodli, že ruské vlivové operace představují zásadní riziko pro národní bezpečnost. Později sepsali zákon, který nutí americkou administrativu na tyto akce reagovat a přijímat konkrétní opatření: Portman dosáhl toho, že se každý rok v obranném rozpočtu USA vyčleňují na tuto hrozbu prostředky. Při aktuální cestě po Evropě se krátce zastavil i v Praze.

Český ministr spravedlnosti Robert Pelikán vydal údajného ruského hackera Nikulina do USA. Někteří politici a Pražský hrad argumentují, že jsme tímto krokem pomohli anti-trumpovské části USA. Domnívají se, že Nikulin bude vypovídat v FBI o ruských zásazích do amerických prezidentských voleb a tím Trumpa poškodí. Jak to vidíte vy?

Jsem rád, že Nikulin byl vydán. Vím, že na to mohlo být nahlíženo jako na politickou záležitost. Ministr spravedlnosti ale respektoval zásady právního státu, šlo o řádné exekutivní rozhodnutí podle pravidel. Jsem přesvědčený, že vláda Spojených států z toho bude profitovat v boji proti nezákonné kriminalitě. Nikulin je podezřelý, že hackoval velké společnosti jako LinkedIn nebo Dropbox. Můžeme od něj získat informace, které mohou být cenné pro předejití podobných hackerských útoků do budoucnosti. Hackeři pracují každý den, nezastavují se. Zajímá je komerční i vládní sektor.

Pro FBI může být Nikulin cenný především v tom, že může znát hackery, kteří se podíleli na ovlivnění prezidentských voleb v USA. Očekáváte, že takové informace poskytne?

Nejsem si toho vědom. Ale FBI by se měla řídit informacemi, které získá.

Prezident Miloš Zeman dvakrát o Nikulinovi jednal s ministrem Pelikánem a naléhal na něj, ať ho nevydává do USA, ale do Ruska. Česko je spojenec USA, jak vnímáte aktivitu prezidenta Zemana?

Znovu opakuji, bylo učiněno správné rozhodnutí. A udělal ho ministr spravedlnosti, i když si dovedu představit, že byl pod politickým tlakem. Mohlo to být pro něj složité.

V reakci na pokus o zabití dvojitého agenta Skripala, ze kterého Velká Británie podezřívá Rusko, dvacet šest států vyhostilo ruské špiony ze svého území. Stačí to?

Velká Británie je spojenec USA, bylo správné podpořit je. Plně jsem proto stál za rozhodnutím vlády USA a dalších zemí špiony vyhostit. Vím, že jste poslali domů tři zaměstnance ruské ambasády v Praze. Společně jsme tak ukázali, že stojíme při sobě.

Ptám se na to, zda by to mělo vyhošťováním špionů skončit, nebo byste navrhoval přijmout další opatření. Mluví se například o zmrazení ruských peněz v západních bankách pocházejících z korupčních aktivit.

Důležité je, že z amerického území museli odejít lidé, kteří byli podezřelí ze špionáže. Druhou prioritou je udržet sankce, které již byli přijaty. Tento týden jedu na Ukrajinu, abych viděl, jak se Rusko vměšuje do dění v zemi na své východní hranici. A chci vidět i to, co se stalo s Krymem. To nás stále velmi znepokojuje. Proto si myslím, že sankce, které již byly kvůli tomu na Rusko uvaleny, mají stále význam - a že by z nich Evropská unie neměla ustupovat. Věřím, že lidé chápou, co se stalo. Že došlo k ruské invazi na Ukrajinu a že ve Velké Británii byl otráven bývalý agent Skripal. Nebo podívejme, jak ve vaší zemi probíhá dezinformační kampaň. Chci přispět k tomu, abychom tyhle aktivity rozpoznali, a nabídnout pomoc.

Putin byl nyní počtvrté zvolen ruským prezidentem. Co je podle vás jeho cílem ve střední Evropě a co v Americe?

Vyjádřil bych to jednoduše: snaží se šířit nestabilitu a podkopávat demokracii. To je přesně to, co Rusko dělá po celém světě. Ať už mluvíme o Sýrii, střední nebo východní Evropě či Spojených státech, kde došlo k vměšování do voleb. Není to ostatně nic nového. Člověk by řekl, že se to týká států ležících blíže k ruským hranicím, ale záběr Ruska je mnohem širší. Moskva se přece vměšovala i do francouzských a německých voleb.

Co proti tomu můžeme udělat?

Vidím v České republice neziskové organizace nebo média, která se tím zabývají a snaží se tomu čelit. Nezávislost médií je v tomhle směru hodně důležitá - a měli bychom ji co nejvíc podporovat. Občané mohou na základě informací, které od nich dostávají, dělat správná rozhodnutí.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].