Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Trapnost a malost ANO i opozice aneb Když se měří jen Babišem

Poslanci pohrdli prostorem, který jim vybojovali demonstranti

V čele komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu GIBS stál komunista Zdeněk Ondráček, po odporu veřejnosti rezignoval. Nyní jej nahradí Jiří Mašek z hnutí ANO  • Autor: ČTK
V čele komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu GIBS stál komunista Zdeněk Ondráček, po odporu veřejnosti rezignoval. Nyní jej nahradí Jiří Mašek z hnutí ANO • Autor: ČTK

Do čela kontrolní komise Generální inspekce bezpečnostních sborů byl zvolen poslanec z hnutí ANO Jiří Mašek. A fakt, že byl zvolen, i způsob, jakým byl zvolen, dokumentují bezmocnost sněmovní opozice i značný nedostatek velkorysosti hnutí Andreje Babiše, či přímo šéfa ANO. Pouhý den poté, co po Babišově tlaku odešel z čela GIBS Michal Murín, potvrdila sněmovna do čela kontrolní komise téhle významné bezpečnostní složky poslance ANO - a trochu arogantně tím podpořila dohady, že hnutí chce ovládnout bezpečnostní složky Česka.

Jak už jsme psali: odchodu Michala Murína nelze želet ani v kontextu tuzemské politiky a moci ANO. Autor nesdílí názor mnoha politiků, že Andrej Babiš by mohl skrze nového šéfa GIBS ovlivnit a zneužít policii, nebo zabránit vyšetřování Čapího hnízda. Nicméně předseda ANO se to teď mohl pokusit vyvrátit - podporou opoziční persony do čela kontrolního orgánu, který by se novému šéfovi GIBS díval důrazně a vytrvale pod prsty. Andrej Babiš a hnutí ANO to neudělali - ztrapnili se, ukázali svou malost, strach a aroganci.

Nicméně trapná byla i opozice. Aspoň symbolicky se mohla shodnout na protikandidátovi. A možná nejen symbolicky, dohoda opozice by mohla ANO zviklat, vystrašit, přinutit vnímat opozičního kandidáta jako relevantní osobnost do čela kontrolní komise. Opozice však navrhla kandidáty dva a šanci neměl ani jeden, protože jednoho podporovala ODS, TOP 09 a lidovci, druhého Piráti a STAN. Kandidát těch druhých Mikuláš Ferjenčík by byl důstojným zástupcem opozice. Křičet po volbě, že bývalý agent StB a stíhaný premiér (dělal to Miroslav Kalousek a trochu Jan Farský) zase dobývá neférově moc, pak vypadá jen jako slohové cvičení.

Jak ukázaly i volby šéfa kontrolní komise GIBS, česká politika se dostala do stavu, kdy se Andrej Babiš stává zásluhou mnoha politiků mírou tuzemské spravedlnosti. Aspoň v bezpečnostní oblasti. Třeba kázeňské řízení s Michalem Murínem je v očích politiků měřeno nikoli zákonem a spravedlností, ale jednotkou Babiš. Rozhodl to Babiš, tak je to špatně. Tohle není volání po obecném uznání, že Babiš může být i pozitivním hybatelem politiky; to ať si každý rozhodne sám. Ale měřit kvalitu čehokoli tím, jestli to rozhodl šéf ANO, je nesmysl a cesta do pekla. Mizí hodnoty jako spravedlnost nebo svoboda, hodnotou a mírou se stává Babiš.

Dobře, komise pro kontrolu GIBS to nějak zvládne a Jiří Mašek snad také, nový šéf GIBS snad projde výběrovým řízením a poslanci snad pochopí, že důležitější hodnotou než Babiš je zákon. Nicméně po trapnosti předvedené při volbě šéfa komise – a hlavně tváří v tvář jistému morálnímu étosu, které dodaly volbě šéfa komise pro kontrolu GIBS demonstrace, jež přinutily odstoupit z čela komise komunistu Zdeňka Ondráčka – je tu obava, že to taky fungovat nemusí. Že ani opoziční politici občany nevyslyší.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].