Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost, Zahraničí

Polsko: Ministr spravedlnosti bude i generálním prokurátorem

První unijní země zakusí tzv. mechanismus právního státu

Zbigniew Ziobro • Autor: Corbis, Profimedia
Zbigniew Ziobro • Autor: Corbis, Profimedia

Reakce na středeční rozhodnutí Evropské komise, že se Polsko stane první unijní zemí, která zakusí tzv. mechanismu právního státu (více o něm například zde), jsou dost rozpačité. Popravdě řečeno to v Polsku nikdo nečekal, pravděpodobně ani opozice.

Tomu také odpovídají komentáře polských politiků a státních úředníků. Mluvčí kabinetu Rafał Bochenek ještě krátce po prvních informacích z Bruselu s úsměvem ujišťoval novináře, “že se vůbec nic nestalo a žádné rozhodnutí nepadlo”. O několik desítek minut později už prohlásil, “že se pořád nic neděje a jde o naprosto standardní proceduru” -  tentokrát už ovšem bez úsměvu, pravděpodobně s vědomím, že i standardní záležitosti mohou být problém.

Premiérka Beata Szydło ve snaze uklidnit situaci označila rozhodnutí Komise za “pokračování dialogu, který Polsko s Komisí vede”, šéfka jejího kabinetu ovšem záhy prohlásila, že “teď by se měli omluvit všichni, kdo na Polsko donášeli”. Měla tím na mysli opozici a liberální média. Sama opozice tvořená Občanskou platformou a Moderní stranou pak komentovala rozhodnutí Komise pouze slovy “je to ostuda a je to vaše ostuda”.

Autor: Profimedia, UPPA News
Autor: Profimedia, UPPA News

Překvapení plyne především z toho, že premiérka Szydło si prý ze třičtvrtěhodinového telefonického hovoru s šéfem komise Junckerem odnesla dojem, že k započetí “mechanismu” nedojde. Že by něco takového Juncker slíbil nebo jen naznačoval, ale již ve středu popřel jeho zástupce Frans Timmermans.

Ten stál spolu s německým komisijním kolegou Oetingerem na počátku oficiální rozmíšky polské vlády a Komise. Polští ministři zahraničí Waszczykowski a spravedlnosti Ziobro si s nimi vyměnili několik dopisů, které z polské strany nešetřily sarkasmem a urážkami: ministři oběma komisařům vyčítali, že o Polsku nic nevědí, a Oettinger je nadto Němec. Ziobro si pak v polských médiích ulevil slovy, že o demokracii nemá Poláky poučovat někdo, jehož děd má na rukou krev jejich dědů.

Komise se zabývá zákonem o ústavním soudu a probíhajících čistkách ve veřejných médiích. Stranou evropské pozornosti - a v centru té polské - je ale jiná důležitá změna. Po osmi letech se prokuratura vrací do přímého podřízení ministru spravedlnosti, který bude oficiálně generálním prokurátorem.

A bude to zmíněný Zbigniew Ziobro, který tuto roli zastával v letech 2005–07 při poslední vládě Práva a solidarity (PiS). Jen těsně pak unikl “státnímu soudu” - zvláštní polská instituci, která se zabývá prohřešky vysokých představitelů státu proti ústavě - kvůli podezření ze zneužívání extrémně mocné pozice. Vláda Občanské platformy následně prokuraturu a ministerstvo oddělila. To se ovšem brzy opět změní.

Ziobro bude jako politik zároveň dohlížet a do jisté míry ovlivňovat vyšetřování a získávat informace ze spisů. Také bude moct nařizovat odposlechy a cílené policejní provokace. Podle nového zákona bude na zákonnost a přijatelnost těchto kroků dohlížet… opět ministr spravedlnosti a generální prokurátor v jednom.

Jak to shrnula známá komentátorka polského veřejného dění Magdalena Śróda: Díky Kaczyńskému už víme, kdo je dobrý Polák – a o ty se postará církev. O ty zbylé se pak postará Ziobro.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].