Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Odstoupil ministr Kaliňák, ale protesty na Slovensku pokračují

Brzy se ukáže, jak dlouho budou třeba

Ministr vnitra Robert Kaliňák odstoupil
Ministr vnitra Robert Kaliňák odstoupil

To, co se před dvěma týdny po vraždě novináře Jána Kuciaka jevilo jako možnost, jak slovenskou společnost aspoň částečně uklidnit, se stalo v pondělí ráno. Odstoupil ministr vnitra Robert Kaliňák (SMER). Jenže to už nestačí.

Mezitím se totiž stala spousta věcí: na povrch vyšly další detaily o propojení policie a politiků na lidi, které bychom v Česku nazvali „kmotry“ - a na Slovensku jim říkají „naša slovenská mafia“. Slovensko se od důvěryhodného prokurátora Vasila Špirka dozvědělo, že když začal vyšetřovat před dvěma lety úplatky pro Kaliňáka, odebrali mu nadřízení spis a vystavili ho pokusům o trest (neúspěšně, před dvěma týdny se definitivně obhájil v disciplinárním řízení). A sám premiér Robert Fico (SMER) prošel od chvíle, co se Slovensko dozvědělo, že byl zavražděn novinář Ján Kuciak a jeho snoubenka Martina Kušnírová, pozoruhodným vývojem, v němž vršil jednu politickou chybu za druhou.

Nejdříve usilovně ujišťoval veřejnost, že mu jde o dopadení vraha tak moc, že je – jak to aspoň působilo – v podstatě členem policejního týmu. Nejfrekventovanější verzí vraždy novináře je Kuciaka msta za články o podvodnících a korupčnících. A když neustával tlak veřejnosti, které už se stavem korupce na Slovensku došla trpělivost, začal Fico spřádat příběh z konspiračních nití: že při žádosti o jeho odchod z vlády jde o spiknutí Západu a liberálů pod taktovkou George Sorose.

Pak se pustil i do veřejnosti – že právě ona naletěla konspiracím, a proto proti němu vychází do ulic uspořádat státní převrat (minulý týden jen v Bratislavě demonstrovalo za konec Ficovy vlády 50 tisíc lidí, v Košicích to bylo 20 tisíc a kolem třiceti tisíc v dalších městech Slovenska).

Větší propast mezi realitou a vnímání reality premiérem Ficem si lze těžko představit: ukázalo se, že Slováky a jejich touhy buď vůbec nezná, nebo už zkrátka hraje vabank a mluví jen ke svým skalním voličům, kterým potřebuje nabídnout nějakou pro něj příznivou verzi. Tedy že to všechno snová spolu s prezidentem Andrejem Kiskou (který žádá razantní změny ve vládě nebo předčasné volby) jeden maďarský podnikatel a filantrop usídlený v Americe.

V pondělí ráno se ukázalo, že to moc nepomáhá. Robert Kaliňák sice z vlády odešel, ale vzápětí oznámili organizátoři demonstrací Za slušné Slovensko, že v pátek bude další protestní shromáždění. Chtějí demisi vlády. Hrozit v souvislosti s „pokusem o státní převrat“ možným „krveprolitím“ a „velmi nebezpečnou situací“ už představitelé Smeru před demonstracemi nemohou: minulý i předminulý týden se všichni Slováci v ulicích chovali důrazně, ale klidně a slušně.

A k dlažebním kostkám „poschovávaným v keřících u Úřadu vlády“, jak o malé hromádce kostek na tiskové konferenci po jednání Bezpečnostní rady státu informoval Fico, se už přihlásila občanka Bratislavy. Vyděšeně zavolala do slovenské televize RSTV, že to, o čem Fico mluví, je její hromádka – když se kostky válely po opravě chodníku pořád po náměstí, schovala si jich nedávno pár do keříku na jaro do zahrádky.

Slovensko v těchto dnech bedlivě sleduje práci novinářů – těch, které Fico dlouhodobě nazývá nepřáteli státu, když informují o korupci v zemi. Teď jsou jejich zraky upřeny na politická jednání: v pondělí odpoledne se sešla koaliční strana Most-Híd jednat o tom, zda vládu opustí, nebo postačí hlava Kaliňáka a vláda půjde nerušeně dál vstříc dalším demonstracím. Podle slovenských reportérů se ve straně Most-Híd ozývá čím dál víc hlasů lidí, kteří se – spolu se slovenskými občany – rozhodli, že v tomhle kusu už dál hrát nechtějí. Jasněji by mělo být brzy.

Aktualizace: Nejmenší slovenská vládní strana Most-Híd žádá v reakci na politickou krizi po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky vypsání předčasných voleb. V případě, že koaliční strany k dohodě o nových volbách nedospějí, Most-Híd vystoupí z koalice premiéra Roberta Fica.

Více o situaci na Slovensku, o vyšetřování vraždy Jána Kuciaka a také o tom, co vědí Slováci o svých vlastních mafiích, se dočtete v textu Dosť bolo Fica, který vyšel v novém  Respektu 11/2018. Aktuální vydání nabízí k touto tématu také článek o tom, jak funguje kalábrijská ’Ndrangheta ve střední Evropě,  a rovněž text italského novináře a spisovatele Roberta Saviana, autora knihy Gomora, který se sám musí před mafií skrývat.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].