Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Na jihu Afriky je symbolem Česka Krejčíř, nikoliv Havel

S Jiřím Hynkem z ČT o tom, jak probíhal soud s uprchlým podnikatelem a gangsterem

Radovan Krejčíř v roce 2011 • Autor: Globe Media /  Reuters
Radovan Krejčíř v roce 2011 • Autor: Globe Media / Reuters

Uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř se stal v Jihoafrické republice jednou z nejznámějších figur tamního podsvětí. „Jeho vydání do Česka teď není na pořadu dne,“ říká reportér České televize Jiří Hynek, který proces s tuzemským zločincem sleduje přímo v Johannesburgu.

U pondělního soudu, který Krejčíře uznal vinným z přípravy vraždy a mučení bratra drogového dealera, byli přítomni policejní ozbrojenci. Je to u podobných procesů obvyklé, nebo má Krejčíř zvláštní „kriminální postavení“?

Standardní je, že k soudu v podobných případech chodí ozbrojenci se samopaly a policisté v uniformách ze zásahové jednotky. Tentokrát  tam ale navíc byli příslušníci tajné služby, kteří se rozsadili po celé místnosti a sledovali každý pohyb veřejnosti. Neobvyklá byla i dvojitá kontrola všech, kdo šli k soudu. Rám, kterým se prochází, byl jak u vchodu do budovy, tak ještě před místností, v níž se líčení odehrávalo. Zajímavé bylo, že veřejnost nesměla sedět na první lavici hned za obžalovanými. Tu obsadili pouze policisté.

Jiří Hynek; foto ČT • Autor: Archiv
Jiří Hynek; foto ČT • Autor: Archiv

Byly takové manévry a bezpečnostní opatření skutečně hlavně kvůli Krejčířovi nebo také dalším členům gangu, kteří s ním sedí na lavici obžalovaných?

Je to kvůli Krejčířovi. On je jednoznačně největší figura procesu. Všichni ostatní jsou navíc na svobodě, zatímco jediného Krejčíře přivezli z vazby.

Jsou ta opatření jen kvůli aktuálnímu případu, v němž byl Krejčíř souzen, anebo je to předzvěst dalších procesů, které se s českým uprchlíkem chystají? Policie mluví o přípravách až dvacítky vražd…

Je to několik věcí. Aktuální případ je sám o sobě závažný. Ale ano, očekávají se další kauzy příprav vražd. Policie je také pod určitým mediálním tlakem. Krejčíř je tady už několik let vykreslován jako jeden z největších mafiánů a vůdce podsvětí. Policie tedy nemá jinou možnost než ho takto pečlivě hlídat; protože kdyby se cokoliv stalo, byli by ve velkém problému.

Jihoafrický proces je logicky velmi sledovaný v Česku. Co ale v Jihoafrické republice, je tam o Krejčíře také takový zájem z řad veřejnosti?

Určitě ano. Je to první zpráva všech zpravodajských serverů, soudní líčení točila zdejší veřejnoprávní televize dvěma kamerami, což není úplně běžné. Neobvyklé prohlášení po rozsudku vydala šéfka policie, která je zde na úrovni členů vlády. Jde o jednostránkový text, v němž je například věta, že tento rozsudek je hlasitá zpráva do celého světa, že jižní Afrika není místo pro kriminální aktivity zločinců na útěku.

Spojují si lidé Krejčíře a Českou republiku?

Bohužel, dnes když se tady řekne Česká republika, automaticky se řekne Krejčíř, nikoliv Havel, jak je ve světě obvyklé.

Do konce roku by mohl padnout rozsudek i v české kauze Krejčíře, kde je mimo jiné obžalován z přípravy vraždy celníka. Hrozí mu až výjimečný trest.  Je nějaká šance na jeho případné vydání do Česka?

Vzhledem k tomu, že po rozsudku se Krejčíř vrátil zpět do vazební věznice, tak si myslím, že jeho vydání do Česka teď není na pořadu dne.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].