Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Na co se svého poradce pro Čínu nezeptá Miloš Zeman

Jie Ťien-ming je pozván na čtvrteční prezidentovu inauguraci

Miloš Zeman s Jie Ťien-mingem v Šanghaji, 2015 • Autor: ČTK
Miloš Zeman s Jie Ťien-mingem v Šanghaji, 2015 • Autor: ČTK

Prezident Miloš Zeman by se ve čtvrtek mohl zeptat na Pražském hradě svého poradce pro Čínu Jie Ťien-minga, zda je ve své zemi vyšetřován za hospodářské delikty. Jie dostal pozvánku na Zemanovu inauguraci a prezidentovo okolí si slibuje, že rozhovor by konečně mohl vnést do věci jasno. Je ovšem téměř jisté, že až Zeman bude mluvit o ekonomické diplomacii, Jie Ťien-ming ho v sále poslouchat nebude.

V Číně minulý týden část médií napsala, že Jie Ťien - ming vyšetřován skutečně je - a že byl i zatčen. Byla to překvapivá zpráva: Jie byl velmi vlivný a mluvilo se o tom, že nad jeho podnikatelskou skupinou CEFC drží ruku někdo hodně mocný v Pekingu. Už přes týden pátrají po podnikateli Zemanovi poradci, čeští zástupci CEFC, čínská velvyslankyně i český velvyslanec v Číně. Nikomu z nich se s ním nepodařilo spojit.

Jie - text o jeho kariéře i jeho angažmá v Česku najdete v novém Respektu 10/2018 - může bát vyšetřován tzv. disciplinární komisí, které stojí nad zákonem. Je tedy logické, že je kolem něj ticho. Jde o vnitrostranický kontrolní aparát, který přes další lidi spadá přímo pod čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, který je proslulý tažením proti korupci - je ovšem míří zejména proti jeho rivalům. Instituce má právo zadržovat bez zatykače podezřelé nebo ty, kteří se z nějakého důvodu znelíbí, a je nechvalně pověstná tvrdými metodami včetně mučení.

Aktuální dění zároveň ukazuje, že sázka na čínskou kartu ze strany českých politiků nepřinesla to, co slibovali. Nekoná se velký příliv čínských investic, společnost má problémy a je možné, že svůj byznys v zahraničí bude umenšovat. Obchody CEFC doposud vypadaly takřka pohádkově: čtyřicetiletý byznysmen Jie stojí v čele skupiny, která výnosy ročně počítá na desítky miliard dolarů.

Firma se zaměřuje na energetiku, od roku 2012 zdvojnásobila obrat a začala expandovat i ve světě včetně Evropy a Česka. U nás však příliš pracovních míst nevytvořila. Ekonomická diplomacie byla jednou z mála Zemanových priorit, ale na čínském poli rozhodně neuspěl.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].