Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Mynář nedostal prověrku. Co na to Zeman?

Jisté je, že kolem možného odchodu se na Hradě strhne bitva o nástupnictví

Kancléř Mynář a mluvčí Ovčáček • Autor: Milan Jaroš
Kancléř Mynář a mluvčí Ovčáček • Autor: Milan Jaroš

Když před pár dny hradní kancléř Vratislav Mynář v reakci na happening s vyvěšením červených trenýrek namísto prezidentské standardy ohlásil, že někdo bude brzy propuštěn, asi netušil, že tak trochu mluví o sobě.  Zdá se však, že kariéra vysokého státního úředníka skutečně míří ke svému konci. A nemůže za to ani tak incident na Hradě.

Jak zjistil deník Právo, Mynář po dlouhých měsících prověřování Národním bezpečnostním úřadem nedostal bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné. Prezident Zeman již před časem oznámil, že jestli k tomu dojde, pak Mynář na Hradě skončí. „Nastupují dvě možnosti – buď si tu prověrku dodělá, to znamená, že ji dostane, a pak zůstane kancléřem, anebo si ji nedodělá, pak přestane být kancléřem a já si budu shánět kancléře nového,“ řekl Zeman v roce 2013 v České televizi.

Zeman zatím své rozhodnutí neoznámil. V minulosti v případě svých blízkých ale již několikrát otočil, a není proto zcela vyloučeno, že by mohl podržet i Mynáře. Důvody, proč NBÚ prověrku Mynářovi nedalo, jsou zatím nejasné. Faktem je, že Mynář v minulosti čelil kritice kvůli zamlženým účtům, do nichž opakovaně odmítal vnést více světla.

Místo majetkového přiznání zveřejnil pouze jeho torzo, do nějž napsal jména pěti firem, jež vlastnil nebo spoluvlastnil v roce 2013. Tedy před nástupem do funkce. Pohledem do účetních uzávěrek za rok 2013 šlo přitom u všech pěti společností zjistit, že byly ve ztrátě, a to většinou dlouhodobé.

O kancléřových majetcích a příjmech se začalo spekulovat kvůli nákupu pražské vily. Rozlehlý dům ve Strašnicích koupil Mynář od advokáta Víta Širokého neobvykle levně, za pouhých 5,5 milionu korun. Prezident Zeman dotazy na majetek svého kancléře odbýval tím, že se jimi zabývá Národní bezpečnostní úřad. Dodnes není jasné, z čeho dům financoval.

Pochybnosti, že Mynář nemá zájem to odtajňovat, pak posílily, když vyšlo najevo, že kancléř otálí s žádostí o prověrku od NBÚ, který to mohl prozkoumat. Nakonec to musel pod tlakem okolností udělat a NBÚ ho teď označil za bezpečnostně rizikového muže. Jisté je, že kolem možného odchodu z Pražského hradu se strhne bitva o jeho nástupnictví. Post kancléře je mocenská pozice, jde o člověka v těsné blízkosti hlavy státu.

Mynář se na ni dostal díky známosti se Zemanem z dob jeho dočasné pauzy na Vysočině a zejména díky známosti s Martinem Nejedlým -  mužem, který úspěšným sháněním sponzorů pomohl Zemanovi vyšvihnout se na Hrad a dostal za to funkci poradce pro energetiku. Pokud tedy Mynář odejde, lze očekávat, že si spolu s Nejedlým zajistí, aby se novým kancléřem stal někdo z jejich okruhu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].