Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Marie Benešová by měla deklarovat nezávislost justice

Několik poznámek k demonstracím proti změnám na ministerstvu spravedlnosti

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

1. Ještě než se Marie Benešová ujala postu ministryně spravedlnosti, má jedno prvenství. Žádný jiný šéf resortu justice nenastupoval za tak aktivního odporu veřejnosti jako ona.

2. Zaplněné Staroměstské náměstí a protesty veřejnosti na dalších místech Česka nelze jen tak přejít. Demonstrantům, které svolal spolek Milion chvilek pro demokracii, vadí, že Benešová byla instalována do funkce den poté, co policie poslala státnímu zástupci případ Čapí hnízdo, v němž figuruje premiér Andrej Babiš. Bojí se, že má být zameten pod koberec, a v dlouhodobějším výhledu toho, že se má Marie Benešová zbavit špiček státního zastupitelství.

3. Ministryně ani premiér by nad tím neměli cynicky mávnout rukou. Měli by být rádi, že lidem záleží na právním státě. A měli by jejich výhrady ve svých plánech - ať už byly doteď jakékoliv - zohlednit. Marie Benešová rozhodně není ženou, která by po sobě neuměla zanechat viditelnou stopu. Teď jde o to, co přesně v ní je a bude otisknuto.

4. Benešová říká, že nepřišla “kosit” vedení veřejné žaloby. Dávalo by to logiku, sama byla před lety “zkosena” a měla by si to ještě pamatovat. Je nicméně třeba být na pozoru. Když minulý týden autor této glosy s Benešovou mluvil ve chvíli, kdy předávala svou advokátní praxi, opakovaně nechtěla říct, jak si představuje nový zákon o státním zastupitelství. Na jeho detailech bude přitom hodně záležet. Právě tato norma by mohla být využita jako záminka ke změně vedení státního zastupitelství.

5. Šéfka justice by proto neprodleně měla sdělit, jak si ho představuje. A říci, zda a komu hodlá naslouchat. Je totiž označována za prodlouženou ruku politiků, především prezidenta Zemana (kterému dělá poradce) a premiéra Babiše. Benešová má pravdu, že vedoucí státní zástupci by neměli být v úřadech na věčné časy. Měli by ale dostat šanci setrvat v nich po delší funkční období. Nový zákon by mohl maximální lhůtu stanovit na sedm let. Když tu šanci nedostanou, znamená to, že Andrej Babiš skutečně dostal právní stát do svého područí.

6. Je také třeba, aby příslušný státní zástupce dál neotálel a poslal případ Čapího hnízda před soud. Když už to nechce premiér, měla by důvěru v nezávislost justice vyjádřit Marie Benešová.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].