Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Jiří Drahoš už ví, co si může dovolit

Miloš Zeman nakonec doplatil na ješitnost a ledabylou přípravu

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Nervózní moderátor televize Prima Karel Voříšek, aréna s osmi sty diváky, která se nezdála být ke zvládnutí, zakřiknutý Jiří Drahoš a tradičně výsměšný Miloš Zeman. Výběr témat jako z Marsu – právo nosit zbraně, zdanění církevních restitucí, antikuřácký zákon. Patnáct minut uběhlo, než se debata aspoň trochu rozjela.

Nemá asi smysl rozhodovat úroveň obou kandidátů pohledem jejich názorů na témata. Nic podstatného totiž nebylo řečeno. Oba se v podstatě na mnohém shodli, protože ani jedno z témat nebylo možné probrat nijak do hloubky – a jak Jiří Drahoš, tak Miloš Zeman se spíše drželi středu. Byli opatrní, neměli v podstatě nad čím opravdově polemizovat. Tahle debata připomínala ze všeho nejvíc tiskovku boxerů před skutečným zápasem. A ten pro oba kandidáty přijde zřejmě na obrazovce České televize.

Rychlé dojmy. Zeman nečekaně nervózní, hodně útočný, výraznější. Drahoš víc nervózní, hlavně z publika, udržel si svůj styl a závěr mu lehce patřil. Včetně toho, že nepřímo donutil Zemana vstát. Oba splnili to, co jejich voliči chtěli. Zeman zbytečně agresivní, Prima mu pomáhala.— Erik Tabery (@etabery)

Rychlé dojmy. Zeman nečekaně nervózní, hodně útočný, výraznější. Drahoš víc nervózní, hlavně z publika, udržel si svůj styl a závěr mu lehce patřil. Včetně toho, že nepřímo donutil Zemana vstát. Oba splnili to, co jejich voliči chtěli. Zeman zbytečně agresivní, Prima mu pomáhala.

— Erik Tabery (@etabery) January 23, 2018
2018

Za to, jaký formát připravila pro debatu televize Prima, musí být nicméně vděčný zejména Jiří Drahoš. Zjistil, že na Miloše Zemana v opravdové debatě má. Zpočátku Drahoš vypadal, že více zápasí s vlastní nejistotou než s lehce pokleslými pokusy současného prezidenta Miloše Zemana co nejrychleji jej ponížit. Ještě že se na začátku mluvilo o kuřáckých hospodách. Kuřák Miloš Zeman si nemohl dovolit propagovat kouření všude a nekuřák Jiří Drahoš našel únik ve vesnických hospodách: podle něj by se tam mohlo za jistých okolností kouřit.

Pro Jiřího Drahoše to pak vypadalo špatně, když se zapletl do zprávy BIS a nebyl schopný dokázat, že dezinformace zahraničních tajných služeb mohly ovlivnit tuzemské volby. Miloš Zeman se naštěstí nechytil; asi ho dopředu nenapadlo, že by mohl získat body nad Jiřím Drahošem právě v debatě o dezinformacích.

Jiří Drahoš měl i další štěstí: že měl v publiku příznivce Miloše Zemana. Často hlučeli nad míru a tak dlouho, že dovolili Jiřímu Drahošovi, aby se  vzpamatoval a rozmyslel si, co má říct. Možná i díky tomu to v posledních dvaceti minutách spíše on, kdo ovládl pódium - a hodně mu k tomu pomohl sám Zeman. Nepřesné prezidentovy citace ohledně výroků Jiřího Drahoše o imigrantech, kvótách, ledabylost prezidenta v pojmenovávání smluv, jednání a jeho chyby dostaly Jiřího Drahoše - trochu a někdy i víc - nad svého soupeře.

Drahoš nevyhrál jediný hlas zemanovců, Zeman jediný hlas, který by už neměl. Prima patří před RRTV. Jedeme dál.— Michael Zantovsky (@zantov)

Drahoš nevyhrál jediný hlas zemanovců, Zeman jediný hlas, který by už neměl. Prima patří před RRTV. Jedeme dál.

— Michael Zantovsky (@zantov) January 23, 2018
2018

Na konci už byl takřka Drahoš suverénní, když utřel sebepochvalného Zemana ohledně výroku, kterým chtěl prezident prokázat, jak „jednal“ s Angelou Merkel ohledně problému imigrantů. “To byl bonmot, ne jednání,“ shodil Drahoš Miloše Zemana - a podařilo se mu v té větě ukázat politickou bezzubost současné hlavy státu.

Moderátor debaty Karel Voříšek byl sice viditelně nervózní, ale podařilo se mu udržet debatu i diváky v přijatelných mantinelech. Nenahrával ani jednomu z kandidátů a umlčel úřadujícího prezidenta, který chtěl mít poslední slovo i poté, co debata skončila. Nebudeme hodnotit, kdo debatu vyhrál, o vítězství by se asi hlásily oba tábory. Prospěšnější určitě byla pro Jiřího Drahoše, který už ví, že si může v poslední debatě v České televizi - a nejen v ní - dovolit větší suverenitu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].