Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Čím zviklat Zemanovy voliče? Přes zdraví a Nejedlého, Rusko nezabírá

Co vyplývá z nového průzkumu Behavia mezi váhajícími voliči současného prezidenta

Jeden z fanoušků prezidenta Miloše Zemana během debaty s občany Prysku u vodní nádrže, 9.5.2017 • Autor: Milan Jaroš
Jeden z fanoušků prezidenta Miloše Zemana během debaty s občany Prysku u vodní nádrže, 9.5.2017 • Autor: Milan Jaroš

Nadbíhání Rusku a Číně je jednou z hlavních věcí, na nichž odpůrci Miloše Zemana stavějí svoji kritiku – ale s jeho potenciálními příznivci nedělá skoro nic. Zpochybňovat prezidentovu zahraniční politiku tak nemá v debatě s jeho fanoušky skoro žádný smysl. Pokud na něco slyší, pak je to spíš prezidentovo špatné zdraví a jeho ješitnost.

Naznačuje to nový průzkum agentury Behavio, která před parlamentními volbami zaujala svým šetřením pod názvem Mapa voličů a která nyní nezávisle na tom zkoušela sondovat náladu uvnitř Zemanova tábora. Agentura si ze své databáze vytřídila 350 „váhajících voličů“ Miloše Zemana a koncem minulého týdne zjišťovala jejich reakce na zhruba dvacet výroků, které o prezidentovi kolují na sociálních sítích.

Šetření proběhlo přes internet, takže výzkum nemusí být zcela reprezentativní. Voliči, kteří žijí mimo internet a lze je oslovit jen na ulici, by mohli vychýlit závěry neznámým směrem. Vzorek nicméně byl podle Behavia pořád dost velký, aby se z něj daly dělat aspoň základní závěry.

„Nemá smysl – resp. je spíš kontraproduktivní -  vymezovat se přímo vůči Zemanovi a jeho názorům nebo stylu. Jeho potenciálním voličům je docela jedno, že se kloní k Rusku a Číně, mluví sprostě, rozhádal společnost nebo se směje postiženým lidem. Možná se jim to i líbí,“ přibližuje spoluautor výzkumu, sociolog Jiří Boudal.

„Čím má smysl argumentovat, je jeho chatrné zdraví a prezidentovo okolí - lidé bez prověrky, kteří zneužívají svého postavení a bohatnou. Jediné, co jeho (zejména mladší) voliče na Zemanovi může štvát, je pak jeho ješitnost. Konkrétně, že neumí uznat chybu,“ dodává.

Pokud by se však Drahoš rozhodl tuto strategii vyslyšet, může to být zároveň v rozporu s tím, co mu na dálku radí mnozí političtí marketéři: tedy zůstat klidný, nedostat se kvůli ničemu do konfliktní pozice a nevyvolávat  s Milošem Zemanem hádky.

Co vadí voličům Miloše Zemana:

1. špatné zdraví2. výběr spolupracovníků3. neumí uznat chybuZdroj: Behavio, internetový průzkum mezi 902 potenciálními voliči MZ, výtky jsou seřazené podle důležitosti

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].