Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Druhý život exministra Ťoka. Za mýtné pro PPF křeslo velvyslance?

Do hry o diplomatické posty jej vrátil prezident Miloš Zeman

Exministr dopravy Dan Ťok • Autor: René Volfík/FOTOREPO
Exministr dopravy Dan Ťok • Autor: René Volfík/FOTOREPO

Na bývalého ministra dopravy Dana Ťoka se možná usměje štěstí. Už loni na jaře po jeho odchodu z vlády se spekulovalo, že míří do diplomacie, ale jeho ambice tehdy zastavil sám premiér Andrej Babiš, když ho nenavrhl ministrovi zahraničí jako nové ambasadorské jméno.

Začínalo to vypadat, že Ťok skončí podobně jako bývalá pražská primátorka Adriana Krnáčová a exministryně průmyslu Marta Nováková - i jim měl Babiš slíbit podporu v další kariéře, nicméně zůstalo jen u slibu.

Na stranu Ťoka se však nyní postavil mocný spojenec. Do hry o velvyslanecké posty jej vrátil prezident Miloš Zeman, který o nových kandidátech spolurozhoduje. Vláda v pondělí schválila střídání na několika postech vedoucích zastupitelských úřadů, v případě dvou destinací však na poslední chvíli odložila debatu na později.

Jde o nového ambasadora do Jakarty, hlavního města Indonésie, a do švédského Stockholmu. Do Jakarty navrhla personální rada ministerstva zahraničí kariérního diplomata Ladislava Dolečka, vláda ho však neschválila - a důvodem má být, že se toto místo blokuje právě pro Ťoka.

Do Stockholmu by pak měla odjet současná politická náměstkyně v Černínském paláci Anita Grmelová. Protože jde však o členku ČSSD a blízkou spolupracovnici ministra zahraničí Tomáše Petříčka, přes Pražský hrad ani Andreje Babiše zatím neprošla - Hrad ji má držet jako páku k prosazení Ťoka.

Šéf vlády Andrej Babiš na dotaz ohledně diplomatického angažmá svého bývalého ministra nereagoval. Ministr Petříček vzkázal jen to, že “velvyslanecké nominace ze zásady nekomentuje”. Ani sám exministr Ťok nebyl o mnoho sdílnější.

“Mohu jen obecně říct, že zájem o diplomacii bych měl,” řekl Respektu bývalý ministr, který podle svých slov nyní “hlavně odpočívá”. Na otázku, zda a proč by měl zájem konkrétně o službu státu ve čtvrt miliardové Indonésii s většinově muslimským obyvatelstvem, která se považuje za těžší destinaci, odpověděl, že to teď “nebude jakkoli komentovat”. O Jakartě se v Ťokově případě spekulovalo už loni na jaře.

Zda má Ťokova diplomatická ambice podporu Miloše Zemana, nechal jeho mluvčí Jiří Ovčáček bez odpovědi. Byl to však právě Dan Ťok, kdo v roce 2018 dotáhl do konce mnohamiliardový tendr na mýto. Jeho úřad vybral jako vítěze sdružení Czech Toll a Sky Toll, které patří do skupiny PPF. A ke společnosti nejbohatšího Čecha Petra Kellnera má současná hlava státu dlouhodobě velmi blízko.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].