Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Exministři za ANO Ťok a Nováková míří do diplomacie

Krnáčová má být velvyslankyní v Řecku, ambasadory chtějí být také Dan Ťok a Marta Nováková

Marta Nováková a Dan Ťok • Autor: Jakub Plíhal/Aktuálně.cz
Marta Nováková a Dan Ťok • Autor: Jakub Plíhal/Aktuálně.cz

Ještě jako ministr financí kritizoval svého kolegu Lubomíra Zaorálka (ČSSD), že z ministerstva zahraničních věcí udělal útočiště pro neúspěšné straníky a loajalisty. Teď však Andrej Babiš v roli premiéra přistoupil k centrále zdejší zahraniční politiky stejně. Do diplomacie míří podle informací Respektu hned tři politici za hnutí ANO, kteří v nedávné době skončili ve svých funkcích.

Někdejší primátorka Prahy a členka hnutí ANO Adriana Krnáčová by se měla stát novou velvyslankyní v Řecku a o post ambasadorů mají zájem také bývalý ministr dopravy Dan Ťok a nedávno odvolaná šéfka rezortu průmyslu a obchodu Marta Nováková, oba rovněž za ANO.

Krnáčová skončila v čele hlavního města loni na podzim, když se post primátorky rozhodla neobhajovat ve volbách. O jejím angažmá v diplomacii - a konkrétně na ambasádě v Řecku - se už tehdy mluvilo. Proč diplomacie a proč konkrétně Řecko někdejší šéfka Transparency International nikdy veřejně neobjasnila a neučinila tak ani nyní. Její nominace do Řecka se má právě v těchto dnech finalizovat.

Ťok skončil na ministerstvu dopravy letos v dubnu a v diplomatických kruzích se spekuluje o tom, že by se měl stát příštím velvyslancem v Indonésii. Současnému ambasadorovi vyprší na podzim obvyklý čtyřletý mandát a mezi profesionálními diplomaty je o komplikovanou zemi s více než čtvrt miliardou většinově muslimských obyvatel v jihovýchodní Asii malý zájem.

“Tak daleko, že bych si vybíral region, opravdu nejsme,” reagoval exministr Ťok na dotaz Respektu, jestli uvažuje o kandidatuře na místo velvyslance v Indonésii. Potvrdil však zájem o diplomacii a konkrétně o post ambasadora. “Kdyby taková nabídka přišla, tak bych ji velmi vážně zvažoval,” sdělil Ťok Respektu. Na dotaz, jakou má kvalifikaci na post velvyslance, již neodpověděl. “Opakovaně jsem řekl, že teď si chci hlavně odpočinout,” dodal bývalý šéf dopravy a ukončil telefonát.

Martu Novákovou odvolal Andrej Babiš v dubnu z funkce ministryně průmyslu a obchodu a když končila, Babiš jí měl podle jejích slov nabídnout útočiště mezi diplomaty. “Premiér mi řekl, že proti mně nic nemá a ať si řeknu, co chci dělat. Třeba kdybych chtěla do diplomacie, že mě v tom podpoří. Řekla jsem, proč ne, tak diplomacie,” sdělila Respektu exministryně Nováková.

Žádná konkrétní destinace prý od Babiše nezazněla a ani ona ještě “nemá přesnou představu.” Na dotaz, proč se cítí kvalifikovaná na vstup do nejvyšších pater diplomatické služby, Marta Nováková odpověděla, že se “pracovně dlouhodobě pohybuje v mezinárodním prostředí” (před vstupem na ministerstvo působila ve Svazu obchodu a cestovního ruchu a také v Hospodářské komoře, pozn.red.). “Jsou to ale předčasné otázky, zatím nemám žádnou konkrétní nabídku,” dodala.

Ke jmenování velvyslance je nutný návrh ministra zahraničí a souhlas s ním od premiéra a prezidenta. Protože výběr nových reprezentantů Česka v zahraničí probíhá neveřejně, šéf diplomacie Tomáš Petříček pouze potvrdil, že “v těchto týdnech budeme potvrzovat změny na pozicích velvyslanců, kteří se budou střídat letos”, což by se mělo týkat Adriany Krnáčové.

“Otázka rotace v roce 2020 se zatím neřešila a já jsem v tomto smyslu zatím nebyl osloven ani premiérem, ani prezidentem,” řekl ministr zahraničí Respektu. “Obecně při výběru velvyslanců považuju za zásadní, aby byly posuzovány diplomatické zkušenosti dotyčného, odbornost a schopnost hájit české zájmy v dané zemi,” dodal Petříček na dotaz, zda by kandidáti Ťok a Nováková měli jeho podporu.

Přechod politiků do diplomatických služeb není neobvyklý, zpravidla se jím ale šetří a bývá rezervován pro strategicky důležité ambasády typu té ve Washingtonu. Andrej Babiš, který už obsadil “svým” člověkem ambasádu v Maďarsku - příštím velvyslancem v Budapešti by měl být Tibor Bial z tamní pobočky CzechTradeu -, na dotaz Respektu k vyslání politiků ANO do diplomacie neodpověděl.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].