Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

BIS zasáhla proti ruským novinářům

Důvody, proč přišli o akreditaci, jsou nejasné

Rusko (ilustrační foto) • Autor: Globe Media /  Reuters
Rusko (ilustrační foto) • Autor: Globe Media / Reuters

Poté, co loni kontrarozvědka BIS z Česka vypověděla několik ruských občanů, které podezřívala ze špionáže, v krátké době za sebou zasáhla i vůči dvěma ruským novinářům. Na žádost BIS ministerstvo zahraničí neudělilo minulý týden akreditaci Vladimiru Sněgirovovi. Před časem stejně postupovalo vůči dalšímu ruskému zpravodaji Alexandru Kuranovovi. Aktuálně se spekuluje o tom, že bude muset zemi dokonce opustit.

Zdroje Respektu z bezpečnostní komunity a z ministerstva zahraničí mluví o tom, že oba údajně představují bezpečnostní riziko. Ministerstvo zahraničí v nedávné době obdrželo několikastránkové zdůvodnění, v němž BIS podrobněji specifikuje, v čem spočívá. Vzhledem k tomu, že se jedná o klasifikované dokumenty, detaily nejsou známé.

V případě Sněgirova nemůže být prohřešek nicméně zas natolik závažný, protože BIS nežádala jeho vyhoštění. Tím, že přijde o novinářskou akreditaci, ztratí nicméně možnost chodit na některé akce a sledovat události, kde by se mohl setkávat s oficiálními představiteli země. Sněgirov psal pro list Večerňija Moskva a zároveň pro Rossijskuju gazetu. Věnoval se spíše nepolitickým tématům. V minulosti působil jako vojenský zpravodaj v Afghánistánu.

Kuranov, který v Česku pobýval řadu let, působil jako novinář na volné noze. Akreditován byl za agenturu RIA Novosti, která je financovaná Kremlem. Vedle toho vystupoval i v televizní síti Russia Today, která je považována za páteřní médium ruské propagandy. Oba muži měli doposud solidní pověst, za Kuranova se veřejně postavil bývalý disident a publicista Jan Urban. Objevila se také kritika, zda BIS nemíří na sporné cíle a skutečné špiony nemíjí.

Pokaždé v minulosti, kdy Česko přistoupilo k podobné akci, sáhla ruská strana po odvetném kroku. Bezpečnostní experti se proto domnívají, že i nyní bude následovat úder z Ruska. Zamířen může být na některého z českých novinářů akreditovaných v Moskvě, nebo na české diplomaty.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].