Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Ředitel BIS: Rusko má zájem ovlivnit evropské volby

Šéf kontrarozvědky v Senátu potvrdil, že tomuto tématu věnují zvýšenou pozornost

Michal Koudelka • Autor: ČTK
Michal Koudelka • Autor: ČTK

Po některých evropských zemích i čeští politici řeší, zda se cizí mocnosti pokusí zasáhnout do blížících se voleb do Evropského Parlamentu. Jednání svolal na středu předseda zahraničního výboru Senátu Pavel Fischer a senátoři si předvolali ředitele kontrarozvědky BIS Michala Koudelku. Ten na jednání potvrdil, že tajná služba tomuto tématu věnuje zvýšenou pozornost. „Analýzou dostupných a zpravodajských informací a analýzou událostí, ke kterým došlo v minulých letech, docházíme k tomu, že hlavním státním aktérem, který má zájem na ovlivnění voleb a demokratických procesů, je Ruská federace,“ uvedl v Senátu Koudelka.

Šéf BIS nicméně nešel do podrobností, jak by to mohlo vypadat v Česku, a dodal, že to nemusí být pouze Rusové, kdo by mohl do voleb (a nejen evropských) zasahovat. „Úspěch, který dosáhli, může povzbudit i další země,“ řekl. K ovlivňování voleb jsou podle něho používány metody, které jsou v různých zemích vhodně kombinovány. Patří mezi ně manipulace s informacemi, ve hře je i hackování volební infrastruktury. „Třetí oblastí je přímé sponzorování konkrétní politické strany a kampaně v té které zemi,“ dodal Koudelka.

„U evropských voleb jde o oslabení vnitřní integrace EU a oslabení jednotlivých zemí,“ popsal Koudelka cíle Rusů. Moskva prý využívá k ovlivňování voleb státní i nestátní instituce. Kromě tajných služeb jsou to Kremlem kontrolovaná média a také tzv. trollí farma v Petrohradu, která denně chrlí lživé informace dovnitř Ruska, ale i navenek vůči řadě EU zemí.

Její rozpočet byl v roce 2018 zdvojnásoben. Masivní dezinformační kampani už čelilo - jak senátorům řekl Koudelka - i Česko. A to přímo BIS v souvislosti se poznámkou tajné služby v její nejnovější veřejné výroční zprávě, že „moderní dějiny prezentované ve školách jsou de facto sovětskou verzí moderních dějin a proruským panslovanstvím je do jisté míry zasažena i výuka českého jazyka, resp. literatury“.

Koudelka opakovaně uvedl, že formulace nebyla ze strany BIS vhodně zvolena a probíhala o ní několikatýdenní veřejná debata. Kromě toho se však hromadnými maily začaly šířit dezinformace, že BIS manipuluje dějiny. „Cíl byl samozřejmě diskreditovat a oslabit BIS,“ sdělil Koudelka a jeden z takových mailů senátorům předložil.

S Koudelkou v Senátu vystoupil i expert na ruské vlivové operace Jakub Kalenský, který byl konkrétnější. Rusové podle něj budou v Česku v evropských volbách podporovat především extremistické strany. „Bezpochyby ty partaje, které zpochybňují, že patříme na Západ a že ve společenství jako EU máme být,“ odpověděl na otázku jednoho ze senátorů, komu chce Kreml v Česku pomoci. „Mluvím o dvou extrémech. Jak nalevo, tedy komunistech - tak napravo, kde nejvýraznějším příjemce ruských dezinformací bývá SPD.“

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].