Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Bellingcat a Respekt: Útočník na Skripala je zraněný "hrdina" z Dagestánu

Nové informace v případě útoku na dvojitého agenta v Británii

Sergejev/Fedotov v Dagestánu • Autor: Archiv
Sergejev/Fedotov v Dagestánu • Autor: Archiv

Profil třetího útočníka, který se podílel v Británii na atentátu na dvojitého agenta Sergeje Skripala, se zpřesňuje. Čtyřměsíční mezinárodní spolupráce skupiny investigativních novinářů z několika zemí vystupujících pod jménem Bellingcat s ruským webem The Insider a českým Respektem již minulý týden odhalila jeho skutečné jméno. Až dosud vystupoval pod falešnou identitou Sergej Fedotov, ve skutečnosti jde o agenta ruské vojenské rozvědky GRU  Denise Vjačeslavoviče Sergejeva.

A nyní přicházejí další informace. Jeho role v několikahlavém týmu, jenž se loni v březnu vypravil do Velké Británie Skripala otrávit, není ještě zcela přesně známá, v bezpečnostních kuloárech se nicméně mluví o tom, že byla důležitá. Dva již identifikovaní útočníci Alexander Miškin a Anatolij Čepiga měli přímo provést atentát na Skripala, tedy nanést nervově paralytickou látku na kliku jeho domu v anglickém Salisbury. Sergejev mohl jejich práci logisticky zajišťovat, mohl být i hlavou týmu.

V Salisbury zřejmě nebyl přítomen přímo v den atentátu, alespoň na kamerových záznamech se kromě dvojice podezřelých atentátníků nikdo další nevyskytuje. Spekuluje se však o tom, že se sem vypravil den před tím, aby obhlédl terén. Nové informace, které se podařilo shromáždit mezinárodnímu týmu, jehož součástí je Respekt, ukazují, že Sergejev se měl v ruských ozbrojených složkách účastnit bojů v druhé čečenské válce mezi lety 2000 a 2001. Kromě toho válčil v létě 1999 v Dagestánu; měl v té době hodnost kapitána a působil ve 108. výsadkovém pluku.

Dne 13. srpna 1999 měl být Sergejev v boji s čečenskými bojovníky zraněn. Později za účast v bojích spolu s dalšími vojáky obdržel státní vyznamenání. Bellingcat s The Insiderem a Respektem již zveřejnil, že Sergejev ženatý a má jedno dítě. Narodil v malém vojenském městě Ušaral v Kazachstánu nedaleko hranic s Čínou. Má za sebou i službu v armádě v jihoruském přístavním městě Novorossijsk na pobřeží Černého moře.

Mezi lety 2000 a 2002 byl převelen do Moskvy, kde začal navštěvovat elitní Vojenskou diplomatickou akademii, která je brána jako školící centrum pro budoucí důstojníky vojenské rozvědky GRU. Každý rok se z ní rekrutuje řada takových lidí: následně působí jako vojenští přidělenci GRU na ambasádách po celém světě i jako nelegální špioni.

Krycí jméno Fedotov získal Sergejev v roce 2010. Mohlo to souviset s tím, že byl vybrán jako zpravodajec, jenž se bude podílet na tajných zahraničních operacích. Nově mu byl vystaven pas na jméno Fedotov - a to na stejné moskevské pobočce jako útočníkům na Skripala Miškinovi a Čepigovi i několika desítkám dalších operativců GRU. Rozvědka tuto pobočku využívala právě k vystavování falešných dokumentů.

V novém pase již Sergejev neměl jako místo narození kazachstánský Ušaral, ale vesnici Apuška v Rjazaňském regionu. Jako bydliště uvedl moskevskou adresu, kde žila rodina se stejným příjmením Fedotov. Mohlo jít o zastírací manévr; zda se tu Sergejev vůbec někdy vyskytoval, není jasné. Všechny čtyři telefony, které rodina podle úředních záznamů používala, jsou nyní nefunkční.

Novější snímek Denise Sergejeva
Novější snímek Denise Sergejeva

Manželka Sergejeva-Fedotova odmítla, že by její muž pracoval pro vojenskou rozvědku GRU. V rozhovoru s novináři z ruské redakce BBC nicméně odmítla sdělit, jaká je jeho aktuální profese. Uvedla pouze, že je na rozhodnutí jejího muže, kdy se bude s médii mluvit a co jim řekne. Později již nebyla na stejném telefonním čísle k zastižení. Přístroj zvedala jiná osoba, která tvrdila, že Sergejeva ani jeho ženu nezná.

Bellingcat s The Insiderem a Respektem pracují na případu dál: aktuálně analyzují, že do případu otravy Sergeje Skripala mohl být zapojen ještě další ruský operativec GRU. Měl se dříve pohybovat na některých stejných místech jako později Sergejev. Takto po sobě měli například navštívit v roce 2015 Bulharsko – zde se prověřuje, zda se GRU nepokusila otrávit vlivného místního obchodníka se zbráněními Emilijana Gebreva.

Útok na Skripala vyvolal velké mezinárodní pnutí mezi Západem a Ruskem, jehož nejviditelnější viditelnou částí bylo vypovězení ruských špionů ze západních zemí. Česko vyhostilo tři ruské zpravodajce. Miškin a Čepiga a zřejmě i Sergejev v současné době žijí na neznámém místě v Rusku.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].