Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Andrej Babiš navždy?

Česko není stavěné na vládu jedné strany. Tím méně, když onu stranu vlastní jeden člověk

Andrej Babiš • Autor: Milan Jaroš
Andrej Babiš • Autor: Milan Jaroš

Preference hnutí ANO rostou, zatímco podpora pro jeho nejsilnější kritiky v lepším případě stagnuje. Občas se zdá, že jeho oponenti čekají na nějakou velkou chybu, která Andreje Babiš stáhne dolů. Je však lepší se připravovat na to, že taková chyba nemusí vůbec přijít, respektive že Babiše nic příliš nezasáhne.

Šéf ANO je populista, takže si velice dobře uvědomuje, že musí být populární. Jeho vyhlášení, že “našel” desítky miliard na výrazné zvýšení důchodů, experty rozčiluje, protože Babiš nic nenašel. To jsou prostě veřejné peníze, které jedněm vezme a druhým dá – ale veřejnosti je to jedno. A částečně oprávněně. Kdo by chtěl zpochybňovat, že si důchodci zvýšení zaslouží? Problém je však v nesystémovosti kroku, který není doprovázen jasným sdělením, kde se na něj peníze vzaly, případně, kde se ušetří. Nicméně každý politický hlas proti tomuto rozhodnutí znamená ztrátu několika voličů.

A připravme se na to, že takhle to půjde dál. Babiš zjistí, že jsou k němu kritičtí umělci, tak pošle více peněz na film. Kritizují ho lékaři? Šup peníze do zdravotnictví.  Paradoxní je, že tohle všechno mu umožní velká část jeho kritiků. Čím totiž lidé více a lépe pracují, tím více má peněz v rozpočtu na rozdávání. A vysmívaná Evropská unie posílá do Česka tak obrovské množství financí, že vládu podrží ještě dlouho na nohou.

Jsme krok od toho, že Babiše definitivně zachrání i parlament. Jediné, co ho trápí, je to, že nedostal důvěru. Pakliže sociální demokraté podlehnou tlaku prezidenta a vyjádří mu nakonec důvěru spolu s komunisty, aniž v kabinetu zasednou, stane se z šéfa ANO nejšťastnější muž v republice. Piráti už například řekli, že podpoří velkou část programu vlády, protože je dobrá. Na ty “dobré” věci tak bude mít Babiš hlasy Pirátů či sociálních demokratů, na ty “špatné” věci pak KSČM a SPD.

Česko ale není stavěné na vládu jedné strany. Tím méně, když onu stranu vlastní jeden člověk. Tohle skutečně není jen o ANO, tady jde o principy.  Bohužel pouze menšinu zajímá, že dochází k likvidaci nezávislé státní správy, obsazování klíčových postů vděčnými lidmi, omezování kontrolních mechanismů či útokům na média. Kupování přízně ostražitost otupí.

Navíc je ona ostražitost výrazně oslabena Babišovým mediálním domem. A když už Babiš zjistí, že se proti němu obrací část veřejného mínění - viz třeba teď po volbě mlátičky Ondráčka za šéfa komise pro kontrolu činnosti GIBS - tak prostě otočí a řekne, že jeho ANO pro něj nehlasovalo a žádá Ondráčkovu hlavu.

Hnutí ANO roste, ale podle sociologů na úkor SPD a KSČM. Nepřibývají mu tedy voliči demokratických stran. To je dobrá zpráva. Špatná zpráva je, že demokratické strany rovněž nesílí. Piráti a ODS jsou více méně na svém, lidovci, TOP 09 a Starostové jsou na hranici volitelnosti. Nikde není vidět ani slyšet nějaký alternativní plán; nápad, jak nastalou situaci řešit. Nezaznívají myšlenky, jak získat důvěru voličů zpět, neslyšíme návrhy, jak zlepšit život v zemi. Tohle téma strany přenechaly téměř výhradně Andreji Babišovi. Pak jsou řeči o demokracii pro většinu společnosti jen teoretickým řečněním.

Zkusme na závěr trochu spekulovat: premiér nezíská ani podruhé důvěru sněmovny. Pak předsedu vlády vybírá šéf sněmovny, který je rovněž členem ANO. Pokud opět sáhne po svém šéfovi, může Babiš  přijít rychle do sněmovny s žádostí o důvěru, znovu ji nedostane - a v té chvíli prezident sněmovnu rozpustí, což mu umožňuje ústava. Nikdo to nečeká, protože Miloš Zeman doposud tvrdil, že předčasné volby odmítá. Všichni jsou překvapení, menší strany nejsou připravené, nemají peníze na kampaň…  Jak asi volby dopadnou?

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].