Používáte nástroj pro blokování reklamy. Příjmy z reklamy umožňují naši existenci.
Podpořte nás a nástroj pro tento web vypněte (návod). Nebo si pořiďte předplatné a reklama se vám nebude zobrazovat. (E-shop)

Obtěžuje vás reklama?
Předplatitelům ji nezobrazujeme.

Reklama
 
Na zdraví

Komu chutná Láďa Hruška

Recept na pochopení kuchaře, který neumí vařit

Láďa Hruška je dalším vtělením onoho lidového pólu, jenž nesnáší elitářství a čerpá z normalizační…
Láďa Hruška je dalším vtělením onoho lidového pólu, jenž nesnáší elitářství a čerpá z normalizační tradice • Autor: TV Nova

Tento sloupek nemá obvykle ambice věnovat se gastronomii, natož pak jejím televizním celebritám. Vzhledem k aktuálním událostem ovšem nemůžeme jinak. Zdraví populace je vážně ohroženo a z úst expertů zaznívají slova jako „mrtvé jídlo“, „šílené“, „zácpa“ a „plísně“.

Receptář samozvaného kuchaře a reportéra TV Nova Ladislav „Ládi“ Hrušky má nakročeno stát se nejpopulárnější porevoluční knihou; už teď si jí koupil každý třicátý Čech včetně nemluvňat. Hrozí tedy, že způsob stravování, který autor vyznává a propaguje, zásadně poznamená kondici národa. Autor zdravotních sloupků, který to se zdravím myslí vážně, má svého druhu povinnost se vyjádřit. Takže – jak říká Láďa Hruška – pojďme na to.

Eva a Láďa

Fenomén tohoto gastrokutila můžeme vnímat jako další z důkazů, že českou společností se táhne průrva. Nejsilněji jsme jí cítili při prezidentském duelu Schwarzenberg vs. Zeman, ale dělicí čáry najdeme na různých frontách - v hudební oblasti třeba v protipólu elegantních městských kapel a veleúspěšného dua Eva a Vašek.

Láďa Hruška, dlouholetý reportér Novy, který se nečekaně vrhnul na vaření, je jen dalším vtělením onoho lidového pólu, jenž nesnáší elitářství a čerpá z normalizační tradice. Hruška nicméně objevil sféru, která na svého lidového hrdinu čekala a dokázal jí svým způsobem geniálně obsadit a vytěžit - respektive dělí se o ni s dalším kuchařem polotovarů Jiřím Babicou, ale zdá se být ještě úspěšnější. Slovní přestřelky s uznávanými kolegy, kteří vyznávají „vysoké“ vaření a propečené steaky, pak patří k věci a zrcadlí na jiné úrovni stejné společenské pnutí jako předvolební duely prezidentských kandidátů.


To ovšem neodpovídá na otázku, proč jsou recepty, které Hruška vysílá na Nově a nyní vydal knižně jako kuchařku, tak závratně úspěšné. Opravdu Češi touží jíst chipsy z vypražených kuřecích kůží nebo smažený sýr připravený v hrnku v mikrovlnce? Neuvědomují si, že takový pokrm je nejen nezdravý, ale pravděpodobně i nechutný?
Než zatratíme většinového českého strávníka jako beznadějný případ, který se od časů vlašského salátu a salámu gothaj vůbec nepoučil, zkusme chvíli přemýšlet, jestli fenomén Hruška neodráží něco jiného než kulinářský masochismus a nevkus.

Pokud si dopřejeme příjemné odpoledne a zkoukneme na webových stránkách Novy významnější část Hruškových videí s recepty, vystoupí z nich do popředí jeden ústřední princip. Kuchař-kutil velmi často ukazuje divákovi cestu, jak si připravit pokrm za použití jiných surovin, než se pro danou recepturu obvykle využívají.

Jídlo, které není tím, čím je

Občas to má zřetelnou ekonomickou logiku: připravujeme napodobeninu dražšího jídlo levnějším způsobem jako třeba suši z toastového chleba. Ostatně cenou autor videí operuje nejčastěji. Mentální zázemí takového procesu má vcelku srozumitelnou logiku – Hruška dodává strávníkovi pocit zadostiučinění z toho, že k pokrmu, který si možná nemůže nebo nechce dovolit, umí dojít zadními vrátky přes menší ekonomické překážky.

varime s ladou hruskou
varime s ladou hruskou • Autor: Respekt

Skutečně královským gastrotrikem nováckého kuchaře je ovšem to, že často svého diváka učí záměně, která nemá žádné – nejen finanční - výhody. Jeho pizza připravená z rozvařených zapečených špaget nebo játrové knedlíčky vyrobené z paštiky Májka neskýtají žádnou přednost. Pokud majiteli kuchyně vůbec něco ušetří, pak maximálně haléře za cenu chuťově nevalného výsledku.

A v tom je skutečné kouzlo Ládi Hrušky. Jeho recepty nebrnkají na strunu naší šetrnosti, rezonují s mnohem tajemnějším rysem národní povahy, kterým je chytračení. Na rozdíl od inovace nevede chytračení k racionálně ospravedlnitelnému výsledku ani o něm nelze říct, že cesta je cílem, protože nestimuluje kreativitu jako kutilství.

Chytračení je samohybný mentální proces, jenž nelze vysvětlit ekonomickými zákony nákladů a výnosů, je spíše formou existence než činností v pravém slova smyslu. Je vyhýbavým tancem kolem reality, způsobem jak neuznat věci tak, jak jsou – tedy, že suši se dělá z ryb, pizza z mouky a smažený sýr bývá nejlepší hodit na pánev s olejem.

A proč vlastně? Těžko říct, respektive další filozofování by z hlubin českého kolektivního nevědomí mohlo vytáhnout něco ještě nechutnějšího než je Hruškův salát z kuřecích kůží. A to v předvánočním čase nechceme. Naopak smyslem tohoto sloupku je zemi uklidnit. Fakt, že statisíce z nás letos najdou pod stromečkem Hruškovu kuchařku, ve skutečnosti neznamená, že příští rok vyletí křivky obezity, onkologických a kardiovaskulárních nemocí strmě nahoru. Českým strávníkům konvenuje Hruškův pohled na svět, jeho recepty ale nejspíš jednou dvakrát vyzkoušejí a odloží.

https://www.youtube.com/watch?v=UMPfMFVBslk

Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Petr Třešňák

zástupce šéfredaktora

tresnak
Přečtěte si více článků od tohoto autora/autorky. Od roku 1995 jich napsal/a 1445
Reklama

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte