Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Náhradní otec Obi-Wan Kenobi bojuje v bitvě, kterou nejde vyhrát

Nový seriálový přírůstek do světa Hvězdných válek nabízí psychoterapii mistra žijícího v ústraní

Hvězdné války jsou už dekádu nejsilnější značkou, kterou má ve své „stáji“ společnost Disney. I proto je šestidílný seriál Obi-Wan Kenobi, jenž nově rozšiřuje časově i prostorově fikční svět stvořený Georgem Lucasem před pětačtyřiceti lety, hlavním lákadlem letní seriálové sezóny, na které se Disney snaží přitáhnout nové předplatitele ke své expandující on-line videotéce Disney+. V Česku se spouští 14. června - a v ten samý den se na ní objeví i Obi-Wan Kenobi.

Svým způsobem za to může Baby Yoda (jehož skutečné jméno je Grogu). Batole vznášející se v kočárku se před dvěma lety stalo tahákem televizního seriálu The Mandalorian, kterým Disney spustil řadu seriálů točících se kolem postav ze světa Hvězdných válek. Akce se potkala s roztomilostí, aniž to popudilo fanoušky – dokonce se dalo říct, že byli spokojení a svitla jim naděje, že i „hamižná korporace“ jako Disney může s Hvězdnými válkami udělat něco smysluplného.

Svoji sérii tak dostal následně nájemný lovec Boba Fett (Boba Fett: Zákon podsvětí) a pak i další oblíbená kladná postava, která má na svědomí zrození největšího a nejcharismatičtějšího zloducha galaxie Darth Vadera. Zdálo se, že Disney chytil druhý dech právě v televizní tvorbě poté, co jeho filmová pokračování a spin-offy nebyly úplně přesvědčivá – minimálně z pohledu starších diváků, kteří se do kina vraceli v naději, že zažijí podobný pocit, jaký jim Hvězdné války dávaly na konci sedmdesátých a v první polovině 80. let. Téměř doslovné replikování struktury a děje filmu z roku 1977 v rukou J. J. Abramse ve snímku Síla se probouzí sice zkušeně hrálo na nostalgickou notu, ale další filmy už mytologii bořily. A jakékoliv případné kouzlo se ztrácelo v klopotném vyprávění: autoři jakoby nevěděli, odkud kam chtějí své postavy a jejich příběh dovést.

Disney si tak od seriálu Obi-Wan Kenobi slibuje podobný zájem, jaký vzbudil právě The Mandalorian, a chce naopak nechat zapomenout na nepodařeného Boba Fetta. Mandalorian byl překvapení, které si chytře vypůjčovalo z japonských samurajských klasik a v podstatě vyprávělo příběh otce a syna, jen otcem byl tajemný bojovník a synem Baby Yoda. Na podobném půdorysu staví i Obi-Wan Kenobi. Znovu je tu příběh (náhradního) otce, který musí ochránit svoji „dceru“, princeznu Leiu zatímco temná strana Síly posílá do všech koutů inkvizitory s úkolem zničit zbývající rytíře Jedi.

Otcovství je tak hlavním tématem v podstatě přímočarého příběhu, který se pohybuje dopředu přískoky v rytmu únos-osvobození - a na horizontu vyhlíží očekávatelný střet mezi Obi-Wanem Kenobim a Darth Vaderem, který je hlavním tahákem seriálu, jejž chce každý fanoušek vidět. Stejně jako světelné meče, kterými se v seriálu zpočátku spíše šetří. Akce totiž ustupuje psychologickému vykreslování utrápeného mistra Jedi, který je ztracen v anonymním davu, v námezdní práci, a k tomu sžírán minulostí a svými chybami natolik, že ztratil víru v Řád i v sebe sama.

Jedno „náhradní otcovství“ učitelství fatálně nevyšlo, druhé tak dává stárnoucímu mistrovi žijícímu v ústraní šanci věci napravit – a vedle sebe tak běží příběh selhání a příběh vykoupení. Jakkoliv to může znít nepravděpodobně, Obi-Wan Kenobi patří do stejné skupiny jako 96 hodin s vysloužilým agentem Liamem Neesonem a film Nikdo – tedy snímky o mužích ve středním věku, kteří ještě nepatří do starého železa, což se projevuje tím, že plní ochranářskou roli vůči svým dcerám.

Minisérii nese na ramenou a charisma hlavně Ewan McGregor, který se vrátil k postavě po sedmnácti letech (hrál Obi-Wana Kenobiho ve trojici Hvězdných válek z let 1999 které dějově předcházely původní trilogii George Lucase). A snaží se herecky co nejvíce podobat  Alecu Guinnessovi, který si zahrál kmeta Obi-Wana v roce 1977. Mlčenlivě nese svůj osud, pochybuje, ztratil víru a s ní – zdá se – i Sílu, kterou nesmí používat, aby k sobě nepřitáhl pozornost inkvizitorů. Musí tak být občas spíš jako vynalézavý MacGyver. Jeho protivníkem je nejen Darth Vader, ale i ambiciózní inkvizitorka Třetí sestra, která chce na jeho chycení postavit kariéru.

Obi-Wan Kenobi není katastrofa, ale fatálně trpí tím, čím trpí většina nové Star Wars produkce. Tedy snahou najít rovnováhu mezi uspokojením starších fanoušků a udržením či ziskem nových – což jsou většinou děti. A to je zápas, který nejde nikdy zcela vyhrát. Série tak je nakonec hlavně další lapač nadějí stárnoucích fanoušků, že tentokrát by to možná mohlo vyjít… Což vede nakonec velkým kruhem o čtyřicet let zpátky k úvaze, co přesně udělal u původní trilogie George Lucas správně a proč to nejde zopakovat.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].